Abstract | Cilj ovog rada je analizirati razvoj i potencijal vinskog turizma u Daruvaru i
okolici, istražiti doprinos vinskog turizma lokalnom gospodarstvu i zajednici te identificirati
izazove i mogućnosti za unaprjeđenje vinskog turizma u regiji. Nadalje, svrha ovog rada je
promovirati Daruvar i okolicu kao privlačnu destinaciju za vinski turizam, proučiti
ekonomske i društvene koristi koje vinski turizam donosi regiji, uključujući stvaranje radnih
mjesta i poticanje lokalnog poduzetništva te pružiti preporuke za razvoj vinskog turizma na
Daruvarskom području, uključujući moguće strategije za poboljšanje promocije,
infrastrukture i održivosti. Rad započinje definiranjem pojma vinskog turizma i istražuje
njegove osnovne komponente, kao što su njegove glavne karakteristike, karakteristike vinskog
turista, ulogu vina kao privlačnog faktora za turiste te same objekte i aktivnosti u vinskom
turizmu. Nadalje, analizira se Bjelovarsko-bilogorska županija i njezin turistički potencijal.
Zatim se analizira Daruvarska vinska cesta kao konkretna atrakcija i njezini elementi te
festival vina Vinodar. U zadnjem dijelu rada provodi se istraživanje putem intervjua sa
vlasnikom OPG-a Voborski. Glavni rezultat rada je identifikacija potencijala za razvoj
vinskog turizma, odnosno može se zaključiti da Daruvarsko područje ima značajan potencijal
za daljnji razvoj vinskog turizma, uključujući atrakcije, vinarije, i turističke aktivnosti koje
privlače posjetitelje. Također se ovim radom doprinosi u pogledu povećanja svijesti o
vinskom turizmu, poboljšanju turističke ponude te praktične preporuke jer na temelju
istraživanja i analiza, mogu se ponuditi praktične preporuke lokalnim vlastima, vinarijama i
ostalim dionicima o tome kako poboljšati vinski turizam u Daruvaru i okolici. |