Naslov Važnost otpornosti lanaca opskrbe prehrambene industrije u Europskoj uniji za vrijeme pandemije COVID-19
Naslov (engleski) The Importance of Food Industry Supply Chains Resilience in the European Union during the COVID-19 Pandemic
Autor Nives Kosanović
Mentor Vinko Zaninović (mentor)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Ekonomski fakultet Rijeka
Datum i država obrane 2022-07-14, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak Upravljanje i otpornost opskrbnog lanca u krizama sve je važnije u modernom poslovanju
budući su rizici postali sve prisutniji unutar sustava lanaca opskrbe. Na globalno gospodarstvo
utječu mnogi čimbenici koji posljedično mogu izazvati poremećaje u procesima, a jedan od
elemenata koji se očitovao vrlo negativno na gospodarstva cijelog svijeta je pandemija virusa
COVID-19 koja se pojavila krajem 2019. godine u kineskom gradu Wuhan. Pandemija
ovakvih razmjera utjecala je na sve segmente ljudskog života te uzrokovala niz poremećaja od
zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih. Zbog smanjenja širenja virusa države su uvodile
različite restriktivne epidemiološke mjere koje su utjecala na život i rad ljudi te na opskrbne
lance, a mnoga poduzeća morala su zatvoriti ili se prilagoditi novom poslovanju i ponašanju
potrošača.
Najviše problema dogodilo se tijekom „lockdowna“ u Kini u siječnju 2020. godine budući da
za mnoga poduzeća u svijetu opskrbni lanac upravo tamo počinje. Pojedina poduzeća tražila
su alternativne dobavljače, a druga su čekala daljnji razvoj. Predmet ovog završnog rada je
analizirati utjecaj pojave pandemije COVID-19 na opskrbni lanac prehrambenih proizvoda u
Europskoj uniji, a pozornost će posebno biti usmjerena na važnost otpornosti lanaca opskrbe
prehrambene industrije u zemljama Europske unije. Na primjeru prehrambene industrije
pojasnit će se kako izostanak proizvodnje u jednom segmentu opskrbnog lanca može dovesti
do poremećaja u čitavom opskrbom lancu.
Cilj ovog rada je definirati opskrbni lanac i upravljanje opskrbnim lancem, pojasniti rizike u
opskrbim lancima i promjene nastale pojavom pandemije COVID-19 u Europskoj uniji te
prikazati otpornost opskrbnog lanca prehrambene industrije za vrijeme pandemije u
Europskoj uniji. Istraživanje je ukazalo na činjenicu da se radi o nesvakidašnjoj pojavi na koju
svijet nije bio spreman, ali i ukazao na važnost otpornosti opskrbnih lanaca u rizičnim kriznim
pojavama koje mogu značajno poremetiti poslovanje diljem svijeta. Testiranjem hipoteza(H1)
i (H2) potvrđuju se značajni poremećaji u opskrbnim lancima prehrambene industrije u
Europskoj uniji. Ovaj rad doprinosi boljem razumijevanju potrošača u kriznim situacijama,
kako bi poduzeća pravovremeno u budućnosti mogla prepoznati i postati otpornija na ovakve i
slične vrste krize.
Sažetak (engleski) Crisis supply chain management and resilience is becoming increasingly important in modern
business as risks have become increasingly present within the supply chain system. The
global economy is affected by many factors that can cause disruptions in processes, and one
of the elements that has manifested itself very negatively on economies around the world is
the COVID-19 virus pandemic that occurred in late 2019 in the Chinese city of Wuhan. A
pandemic of this magnitude has affected all segments of human life and caused a number of
health, economic and social disruptions. To reduce the spread of the virus, states have
introduced various restrictive epidemiological measures that have affected people's lives and
work and supply chains, and many companies have had to close or adapt to new business and
consumer behavior.
Most problems occurred during the "lockdown" in China in January 2020, as for many
companies around the world the supply chain starts right there. Some companies were looking
for alternative suppliers, while others were waiting for further development. The subject of
this final paper is to analyze the impact of the COVID-19 pandemic on the food supply chain
in the European Union, and attention will be paid to the importance of resilience of food
supply chains in the European Union. The example of the food industry will explain how the
lack of production in one segment of the supply chain can lead to disruptions in the entire
supply chain.
The aim of this paper is to define the supply chain and supply chain management, to explain
the risks in supply chains and changes caused by the COVID-19 pandemic in the European
Union and to show the resilience of the food supply chain during the pandemic in the
European Union. The research pointed to the fact that this is an unusual phenomenon that the
world was not ready for, but also pointed out the importance of resilience of supply chains in
risky crises that can significantly disrupt business around the world. Hypothesis testing (H1)
and (H2) confirms significant supply chain disruptions in the European Union. This paper
contributes to a better understanding of consumers in crisis situations, so that companies can
identify and become more resilient to these and similar types of crises in a timely manner in
the future.
Ključne riječi
opskrbni lanac
upravljanje opskrbnim lancem
otpornost opskrbnog lanca
COVID-19
pandemija
Europska unija
Ključne riječi (engleski)
supply chain
supply chain management
supply chain resilience
COVID-19
pandemic
European Union
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:192:720113
Studijski program Naziv: Poslovna ekonomija; smjerovi: Financije i računovodstvo, Poduzetništvo, Menadžment, Financije i bankarstvo, Marketing, Međunarodno poslovanje, Informatičko poslovanje, Financije Smjer: Menadžment Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Zatvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2022-12-02 07:53:43