Sažetak | Rod leguminoza, treći po brojnosti u biljnom carstvu, rasprostranjen je na svim kontinentima
osim Antarktike. Karakterizira ih plod u obliku mahune koji sadrži sjemenke koje se koriste u
prehrani, iako se kod nekih vrsta koristi i mahuna sa sjemenkama ili mahuna. U Hrvatskoj su
najzastupljenije leguminoze poput soje, graha, boba, graška, slanutka i leće, pri čemu soja pokriva
najveće površine. Jedan od glavnih razloga za uzgoj mahunarki je njihov visok sadržaj proteina,
koji sadrže razne aminokiseline. Mahunarke sadrže i masti te dijetalna vlakna čija se količina
razlikuje u ovisnosti o vrsti.
Od mikronutrijenata, najzastupljeniji su vitamini B9, B1 i B2, te minerali poput kalcija, kalija,
magnezija i fosfora.
Mahunarke također sadrže bioaktivne spojeve koji mogu imati pozitivne učinke na zdravlje. Ovaj
rad daje pregled makronutrijenata, mikronutrijenata te učinaka konzumacije leguminoza na
zdravlje. |