Title Nutritivna vrijednost salate iz uzgoja na otvorenom i u zaštićenom području
Title (english) Nutritional value of letucce grown on opened and protected area
Author Janja Novak
Mentor Nadica Dobričević (mentor)
Committee member Nadica Dobričević (predsjednik povjerenstva)
Committee member Jana Šic Žlabur (član povjerenstva)
Committee member Božidar Benko (član povjerenstva)
Granter University of Zagreb Faculty of Agriculture (Sustainable Technologies and Renewable Energy Sources) Zagreb
Defense date and country 2018-09-28, Croatia
Scientific / art field, discipline and subdiscipline BIOTECHNICAL SCIENCES Agronomy
Abstract Prehrambena vrijednost salate značajna je zbog bogatog nutritivnog sastava radi kojeg zauzima i značajno mjesto u svakodnevnoj prehrani. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u količini nutrijenata u salati iz zaštićenog prostora i uzgoja na otvorenom, te mogućnost skladištenja u rashladnom prostoru. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava svježih i skladištenih glavica salate provedene su analize: sadržaja suhe tvari (%), sadržaja ukupne topljive suhe tvari (%), sadržaja ukupnih kiselina (%), pH- vrijednosti, sadržaja vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaja ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida (mg GAE/100 g svježe tvari), sadržaja ukupnih klorofila (mg/g) te antioksidacijski kapacitet (μmol TE/L).
Prema dobivenim rezultatima osnovnog kemijskog sastava najveći sadržaj svih istraživanih parametara (ukupna suha tvar, topljiva suha tvar, ukupne kiseline i pH- vrijednost) utvrđen je za uzorke svježe salate iz plastenika (P1). S obzirom na vrijeme čuvanja salate (5 i 13 dana) vrijednosti osnovnog kemijskog sastava su značajno varirale, odnosno tijekom skladištenja sve navedene vrijednosti značajno su se reducirale uz izuzetak sadržaja ukupnih kiselina koji se nije značajno mijenjao tijekom skladištenja. Od istraživanih bioaktivnih spojeva, najviši sadržaj vitamina C utvrđen je za uzorak svježe salate iz plastenika s prosječnom vrijednosti od 19,54 mg/100 g svježe tvari, dok je niža vrijednost utvrđena za uzorke svježe salate uzgojene na otvorenom. Značajno viši sadržaj pigmentnih spojeva (ukupnih klorofila i karotenoida), ukupnih fenola (flavonoida i neflavonoida) te antioksidacijskog kapaciteta utvrđen je za uzorke salate uzgojene u plasteniku (P1) i to za čak dva puta u usporedbi sa salatom iz otvorenog uzgoja (O1). Sadržaj istraživanih ukupnih klorofila reducirao se kroz vremenski period skladištenja (5 i 13 dana), dok se sadržaj ukupnih karotenoida nije značajno promijenio. Kod uzoraka salate uzgojene u plasteniku sadržaj ukupnih klorofila se nakon 5 dana reducirao za oko 3 %, dok nakon 13 dana za 85 %. Kod uzoraka salate uzgojene na otvorenom sadržaj ukupnih klorofila se nakon 5 dana reducirao za 46 %, a nakon 13 dana se sadržaj ukupnih klorofila smanjio za dva puta. Sadržaj ukupnih fenola kod uzorka iz plastenika nakon 5 dana smanjio se za 6,5 %, a nakon 13 dana skladištenja za dva puta. Kod uzorka iz otvorenog uzgoja sadržaj fenola se nakon 5 dana skladištenja smanjio za 15,23 %, a nakon 13 dana za 2,4 puta. Antioksidacijski kapacitet se nije promijenio nakon 5 dana skladištenja, a nakon 13 dana skladištenja kod uzorka iz plastenika smanjio se za oko 8 %, a kod uzorka iz otvorenog uzgoja za 12,5 %.
Abstract (english) The nutritional value of lettuce is significant due to its rich nutritional composition, which also has a significant impact in daily diet. The aim of this study was to determine the differences in the amount of nutrients in lettuce grown on opened and protected area, as well as the possibility of storage in the refrigerated area. In order to determine the nutritional composition of fresh and stored lettuce, following analyzes were carried out: dry matter content (%), total soluble solids content (%), total acid content (%), pH value, vitamin C content (mg/100 g FW), total chlorophyll content (mg/g), total phenol, flavonoids and non-flavonoids content (mg GAE/100 g of FW) and antioxidant capacity (μmol TE/L).
Based on the results of the basic chemical composition the highest content of all analyzed parameters (dry matter content, total soluble solids, total acid content and pH value) were determined for fresh lettuce samples grown in greenhouse (P1). Considering the storage time of lettuce (5 and 13 days), the values of basic chemical parameters significantly varied, respectively during storage all values significantly reduce with the exception of total acid content which values did not significantly differ during storage. From analyzed bioactive compounds, the highest vitamin C content was determined for fresh lettuce grown in greenhouse with average value of 19.54 mg/100 g FW, while the lower value was determined for lettuce sample grown on opened area. Significantly higher content of pigment compounds (total chlorophylls and carotenoids), total phenols (flavonoids and non-flavonoids) and antioxidant capacity were determined for lettuce samples grown in greenhouse (P1), even twice as compared to lettuce samples grown on opened area (O1). The total chlorophyll content was reduced during storage period, while the content of total carotenoids did not changed significantly. In lettuce samples grown in greenhouse, the total chlorophyll content was reduced by about 3 % after 5 days (P2) and after 13 days (P3) for even 85 %, while in lettuce samples grown on opened area total chlorophyll content was reduced by 46 % after 5 days of storage (O2) and after 13 days (O3) the total chlorophyll content decreased even twice. The total phenol content of lettuce samples grown in greenhouse after 5 days of storage decreased for 6.5 % and after 13 days of storage for two times, while in samples grown in opened area total phenols decreased for 15.23 % after 5 days of storage and 2. 4 times after 13 days. Antioxidant capacity did not significantly changed after 5 days of storage but after 13 days in lettuce samples grown in greenhouse value decreased for 8 % while in samples grown in opened area decreased for 12.5 %.
Keywords
Lactuca sativa L.
nutritivni sastav
plastenik
uzgoj na otvorenom
bioaktivni spojevi
Keywords (english)
Lactuca sativa L.
nutrient composition
greenhouse
outdoor cultivation
bioactive compounds
Language croatian
URN:NBN urn:nbn:hr:204:072131
Study programme Title: Organic Agriculture with Agrotourism Study programme type: university Study level: graduate Academic / professional title: magistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma (magistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma)
Type of resource Text
File origin Born digital
Access conditions Access restricted to students and staff of home institution
Terms of use
Created on 2018-10-30 10:21:58