Abstract | Dobro su poznate iz literaturnih podataka prosječne razine kalcija i fosfora u pojedinim sirovinama životinjskog podrijetla, nusproizvodima prehrambene industrije, koji se koriste za proizvodnju hrane za pse. Postavljena je pretpostavka varijabilnosti razine kalcija i fosfora i njihovog međusobnog omjera u tim sirovinama, a cilj rada je bio utvrditi varijabilnost u sadržaju kalcija i fosfora u klaoničkim ostatcima, koji se koriste kao osnovne sirovine u proizvodnji gotove konzervirane hrane za hranidbu pasa, te njihov utjecaj na sadržaj Ca i P gotovih konzervi za pse. Istraživanje je provedeno tijekom razdoblja od pet tjedana, uzorkovanjem i laboratorijskim kemijskim analizama jedan puta tjedno, sirovina nusproizvoda životinjskog podrijetla i to: pilećeg i purećeg separata, goveđih pluća i stjenki buraga, te gotovih proizvoda dobivenih od tih sirovina, goveđe, pileće i pureće konzerve, na količinu kalcija i fosfora te njihov međusobni omjer. Istraživanjem je utvrđeno da postoji značajna varijabilnost u visini kalcija i fosfora, kao i u njihovom međusobnom omjeru, u istim vrstama sirovina tijekom navedenog vremenskog razdoblja. Posljedično je također potvrđena značajna varijabilnost u visini kalcija i fosfora, kao i u njihovom međusobnom omjeru u hrani proizvedenoj od istih sirovina. Iz svega proizlazi potreba za analitičkim laboratorijskim praćenjem sadržaja i međusobnog omjera kalcija i fosfora u sirovinama za proizvodnju. U odnosu na dobivene rezultate, dodavanjem pravilnog omjera osnovnih sirovina i drugih komponenti u proizvodnji, mogu se dobiti uravnoteženi omjeri i količine kalcija i fosfora u gotovoj, konzerviranoj hrani za pse. |
Abstract (english) | There are well known data on levels of calcium and phosphorus in certain raw materials of animal origin, by-products of the food industry, which are used to produce dog food. The assumption on variability levels of calcium and phosphorus and their mutual ratios in those raw materials are set, and the goal of the study was to determine the effects of variability in raw materials on final products. The study was conducted over a period of five weeks, by sampling and chemical analysis in laboratory raw animal by-products once a week, namely: chicken and turkey reprints, beef lungs and rumen wall and finished products derived from these raw materials, beef, chicken and turkey cans. The amount of calcium and phosphorus and their mutual ratio were tested. The study found that there is a significant variability in the amount of calcium and phosphorus, as well as in their mutual ratio, within the same type of raw material tested during the specified time period. Consequently, significant variability in the amount of calcium and phosphorus, as well as their mutual ratio in food produced from the same raw materials is also confirmed. In conclusion, the need for analytical laboratory monitoring of amount and mutual ratio of calcium and phosphorus in the raw materials for production is confirmed. Also, there is a need for comparison of the results for the purpose of acquiring optimal results in final products. |