Abstract | Rajčica (Lycoperscion esculentum) je jednogodišnja povrtna kultura iz porodice Solanaceae. Uzgoj rajčice ima velik ekonomski značaj kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Može se konzumirati kao svježa namirnica ili prerađena u obliku pelata, koncentrata, sokova ili kečapa. Rajčica je najznačajniji izvor karotenoida likopena izuzetno značajnog antioksidansa, te obiluje vitaminima od kojeg je najznačajnji vitamin C. Od minerala najviše ima kalija, a u značajnoj količini fosfora, magnezija, kalcija i željeza. Kalij je alkalni metal velike rasprostranjenosti u prirodi. Njegova glavna funkcija je da potiče rad enzima i regulira permeabilnost živih membrana. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi količinu kalija u svježoj rajčici, proizvodima od rajčice i usporediti ih s obzirom na način proizvodnje. Na području grada Zagreba provedeno je prikupljanje uzoraka, riječ je o svježoj rajčici grozdastog oblika, svježoj rajčici trešnjolikog oblika, kečapu, dvostrukom koncentratu rajčice (28-30 % ST) te pelatima od rajčice iz organskog uzgoja trgovačkog naziva Bio-Tomaten gewurfelt aus biologischer Landwirschaft. Svi uzorci prikupljeni su u triplikatu iz trgovačkog centra SPAR na lokacijama Jordanovac, Kvaternikov trg, te Britanski trg. Kako bi se odredila količina kalija, usitnjeni uzorci razgrađeni su koncentriranom dušičnom (HNO3) i perklornom (HClO4) kiselinom u mikrovalnoj peći, nakon čega se kalij određivao plamenofotometrijski. Količina suhe tvari u uzorku kretala se od 4,22 do 30,45 %, količina kalija u suhoj tvari kretala se od 1,97 do 7,52 % K, te količina kalija u svježoj tvari od 64,65 do 1783,55 mg K/100 g svježe tvari. |
Abstract (english) | Tomato (Lycoperscion esculentum) is an annual vegetable crop of the Solanaceae family. Growing tomatoes has great economic importance both in the world and in Croatia. It can be consumed as fresh food or processed in the form of pelee, concentrate, juice or ketchup. Tomato is source of carotenoid lycopene an extremely important antioxidant, and also rich with vitamin C. Potassium is an alkaline metal highly distributed in nature. Potassium activates enzymes and regulates permeability of living membranes. The goal of this master’s thesis was to determine the content of potassium in fresh tomatoes, tomato products and compare them according to the type of production. Tomato sampling was conducted on 3 selling spots in Zagreb, including fresh grappolo tomatoes, fresh cherry tomatoes, ketchup, double tomato concentrate (28-30 % ST), and organic tomato pelee. All samples were collected in triplicate in the SPAR shopping mall at Jordanovac, Kvatrić and Britanski trg square locations. In order to determine the content of potassium, the grinded samples were digested with concentrated HNO3 and HClO4 in a microwave oven, potassium is determined by flamephotometer. The content of dry matter ranged from 4,1 to 30,7 %, the content of potassium in the dry matter ranged from 1,91 to 7,99 % K, and the content of potassium in the fresh matter ranged from 63 to 1829 mg K/100 g fresh matter. |