Abstract | Dugotrajna uporaba fungicida može dovesti do povećanih koncentracija bakra u tlu. Na daljnju distribuciju bakra u tlu utječu brojni faktori. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj nagiba padine i različitog načina korištenja zemljišta na prostornu raspodjelu bakra u površinskom sloju tla poljoprivrednih tala: dvaju vinograda, oranice i livade te utvrditi vertikalnu raspodjelu bakra u dva ispitivana vinograda koji su različiti s obzirom na stupanj zatravljenosti. Sa svakog zemljišta prikupljeno je devet prosječnih uzoraka s tri dubine (0-10 cm, 10-20 cm te 20-30 cm) i tri položaja na padini (vrh, sredina i podnožje). Laboratorijskom analizom je određena ukupna koncentracija bakra AAS metodom i reakcija tla potenciometrijskom metodom. Za analizu prostorne distribucije bakra korištena je deterministička prostorna interpolacijska tehnika (IDW). Rezultati ukazuju kako se raspon koncentracije bakra u tlu kretao od 35,9 do 271,9 mg kg-1. Značajno najviše bakra akumulirano je u površinskom sloju (0-10 cm) zatravljenog vinograda. U ukupno 61,1 % uzoraka iz oba vinograda koncentracija bakra prelazila je nacionalnu MDK vrijednost (120 mg kg-1). Razlika u značajnoj vertikalnoj distribuciji bakra u dva vinograda je posljedica različite obrade tla. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su različiti način korištenja zemljišta, obrada tla i nagib padine važni faktori koji utječu na distribuciju bakra u tlu. |
Abstract (english) | Soil pollution by Cu can be a result of long-term fungicides applications. However, many factors are affecting the Cu distribution in the soil. This study aimed to define an impact of land use, management, and scope on horizontal copper distribution in four different cropland (vineyard with grass-covered topsoil, freshly tilled vineyard, grassland, and arable crop) and vertical Cu distribution in two vineyards. Nine soil samples were collected, from each cropland, at three different slope positions (top, middle, and bottom) at three different depths (0-10, 10-20, and 20-30 cm). The samples were analyzed for total Cu content (aqua regia digestion) and pH. GIS software vas used to map the Cu concentration in topsoils of investigated croplands. Total Cu ranged from 35,88 to 271,91 mg kg-1. The highest concentration was observed in the topsoil (0-10 cm) of the grass-covered vineyard. A total of 61,11% soil samples from both vineyards showed Cu concentration above the prevention level for Croatia. Results also indicate a strong affect of tillage practice on Cu distribution within the vineyards. Also, land use is an important factor that affects Cu distribution. Based on the findings, we can conclude that land use, management, and scope are playing important role in Cu soil variation. |