Title Potencijali hrvatskih autohtonih sorata u proizvodnji ružičastih vina
Title (english) The potential of indigenous croatian varieties in the production of rose wine
Author Dora Duvnjak
Mentor Zvjezdana Marković (mentor)
Committee member Zvjezdana Marković (predsjednik povjerenstva)
Committee member Željko Andabaka (član povjerenstva)
Committee member Domagoj Stupić (član povjerenstva)
Granter University of Zagreb Faculty of Agriculture (Viticulture and Enology) Zagreb
Defense date and country 2021-09-13, Croatia
Scientific / art field, discipline and subdiscipline BIOTECHNICAL SCIENCES Agronomy
Abstract Proizvodnja ružičastih vina sve je više raširena u svjetskoj proizvodnji. Neke hrvatske autohtone sorte imaju značajan gospodarski potencijal u proizvodnji ružičastih tzv. „rosé“ vina, ali smatra se da nisu dovoljno istražene. Istraživanje hrvatskih sorti pogodnih za proizvodnju rosé vina pomoglo bi proizvođačima da steknu sigurnost za proizvodnju te vrste vina.
Cilj je ovog istraživanja na temelju literature utvrditi potencijalne hrvatske autohtone sorte za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih rosé vina, definirati pogodne vinogradarske položaje za te sorte te provesti istraživanje trenutačnog stanja na tržištu vina u kojem će se usporediti zastupljenost i kvaliteta rosé vina od hrvatskih sorata sa svjetskim sortama.
Postoje dva načina proizvodnje vina: tehnologija koja je slična proizvodnji bijelog vina i tehnologija koja je slična proizvodnji crnog vina. Prema hrvatskom Zakonu o vinu, rosé vina mogu se proizvoditi isključivo od crnih sorata. Način proizvodnje kombinira sortu grožđa s vremenom maceracije kako bi se dobila željena boja vina. Dobivamo vina koja su prirodna i voćna te su vezana uz ljetnu konzumaciju jer su svježa i lepršava.
Na temelju analize utvrđeno je da se proizvodnja rosé vina u Hrvatskoj u najvećim količinama proizvodi od sorata: 'Frankovka', 'Plavac mali' i 'Teran'. Najveći proizvođači su Francuska, Italija, Španjolska i SAD, a Hrvatska bitno stagnira iako se njezina proizvodnja iz godine u godinu sve više povećava. Svjetska proizvodnja rosé vina u 2014. procjenjuje se na preko 24 mhl. U Hrvatskoj se po zalihama crnog i rosé vina može vidjeti da ih ima dovoljno, ali takve količine ne mogu parirati svjetskoj proizvodnji. Iz povijesnih podataka možemo vidjeti da su rosé vina jedan od prvih načina proizvodnje vina koji su započeli na području Francuske, a ona i danas prednjači u proizvodnji rosé vina. Rosé vina vrlo su popularna u svijetu gdje imamo odlične primjere iz Provanse i Tavela koji imaju oznaku zaštićenog podrijetla. Kako bi se u Hrvatskoj povećala proizvodnja trebalo bi se orijentirati na odlične okolišne uvjete za proizvodnju vina i na autohtone sorte koje mogu dati takva kvalitetna rosé vina.
Abstract (english) Rosé wine production is becoming increasingly common in world production. Some indigenous Croatian grape varieties have significant economic potential in the production of rosé wines, but are considered insufficiently studied. The study of Croatian varieties suitable for the production of rosé wine will help producers to gain confidence in the production of this type of wine.
The aim of this research based on the publications is to identify potential indigenous Croatian grape varieties for the production of high quality rosé wines, to determine suitable vineyard sites for these varieties and to conduct a study of the current state of the wine market, comparing the representation and quality of rosé wines from Croatian varieties with foreign varieties.
There are two ways to produce wine: technology similar to white wine production and technology similar to red wine production. According to the Croatian Rosé Wine Act, wines can be produced exclusively from red varieties. The production method combines the grape variety with the maceration time to obtain the desired color of the wine. As a result, we get natural and fruity wines which are usually desired in the summertime because of their fresh taste.
Based on the analysis, it is determined that the production of rosé wine in Croatia is produced in the largest quantities from the following varieties: 'Frankovka,' 'Plavac mali' and 'Teran.' The largest producers are France, Italy, Spain, and the USA, and Croatia stagnates significantly, although its production increases yearly. World production of rosé wine in 2014 is estimated at over 24 mhl. In Croatia, the red and rosé wine stocks show that there are enough of them, but such quantities cannot match world production. From historical data, it can be observed that rosé wines were one of the first ways of wine production that began in France, and today it is at the forefront of rosé wine production. Rosé wines are exceedingly popular in the world where there are great examples from Provence and Tavel that have a protected origin label. In order to increase production in Croatia, the focus should be placed on excellent environmental conditions and indigenous varieties that can give such quality rosé wines.
Keywords
rosé vina
autohtone sorte
potencijal proizvodnje
Keywords (english)
rosé wines
indigenous varieties
potential of production
Language croatian
URN:NBN urn:nbn:hr:204:812330
Study programme Title: Organic Agriculture with Agrotourism Study programme type: university Study level: graduate Academic / professional title: magistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma (magistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma)
Type of resource Text
File origin Born digital
Access conditions Open access
Terms of use
Created on 2021-10-15 12:34:00