Abstract | Kukuruzna silaža (KS) je visoke energetske vrijednosti i glavna energetska komponenta obroka u hranidbi preživača. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi hranidbenu vrijednost KS s područja Sisačko–moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset većih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja se bave proizvodnjom mlijeka. Analizirano je 65 uzoraka KS NIR spektroskopijom na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete u akreditiranom laboratoriju Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Križevcima.
Utvrđeno je da se boja analiziranih uzoraka KS kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0,8-1,9 cm (55 %), a zatim od 0,4-0,8 cm (31%). Proizvedene KS su u prosjeku imale 378 g suhe tvari (ST) kg-1 svježeg uzorka, 73 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, i 408 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Srednja vrijednost sadržaja škroba je iznosila 343 g kg-1 ST, a ME je 10,85 MJ kg-1 ST. Srednja pH vrijednost je iznosila 4,37, a kretala se od 3,5-6,5. Prosječna neto energija laktacije (NEL) je iznosila 6,56 MJ kg-1 ST, a prosječna probavljivost organske tvari (OT) 711 g kg-1 ST.
Zaključeno je da su analizirani uzorci KS, prema prosječnim vrijednostima pojedinih parametara kvalitete, visoke hranidbene vrijednosti i proizvedeni od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti. Osim toga, široki rasponi sadržaja pojedinih parametara kvalitete proizvedenih KS, ukazuju na neujednačenu hranidbenu vrijednost kao posljedicu primjene različitih tehnologija uzgoja i siliranja usjeva kukuruza. |
Abstract (english) | Corn silage (CS) is of high energy value and the main energy component of ration in ruminant nutrition. The aim of this study was to determine the nutritive value of CS from the Sisak-Moslavina County produced in 2016 on ten larger milk producing family farms. Total of 65 samples of CS were analyzed by NIR spectroscopy for organoleptic, physical, chemical and biological quality parameters in the accredited laboratory of the Croatian Agency for Agriculture and Food in Križevci.
It was found that the color of the analyzed CS samples ranged from normal and greenish to dark brown, and the smell from the smell of alcohol and butyric acid to the smell of caramel. The most common length of the cuttings ranged from 0.8-1.9 cm (55%), followed by 0.4-0.8 cm (31%). The CS produced had on average 378 g dry matter (DM) kg-1 fresh sample, 73 g crude protein (CP) kg-1 DM and 408 g neutral detergent fiber (NDF) kg-1 DM. The mean starch content was 343 g kg-1 DM while the average ME content 10.85 MJ kg-1 DM. The mean pH value was 4.37 (ranged from 3.5-6.5). The average net energy of lactation (NEL) was 6.56 MJ kg-1 DM, and the average digestibility of organic matter (OM) was 711 g kg-1 DM.
It was concluded that the analyzed CS samples, according to the average values of individual quality parameters, were produced from maize crops ensiled in the later stages of phenological maturity. In addition, wide ranges of content of individual quality parameters indicate variable nutritive value as a result of different technologies applied for growing and ensiling corn crops. |