Title (croatian) | Škrlet : hrvatski vinski biser |
Title (english) | Škrlet : a pearl among Croatian wines |
Author | Ivan Pejić |
Author | Edi Maletić |
Author | Darko Preiner |
Author | Darko Vončina |
Author | Silvio Šimon |
Author | Ivana Vladimira Petric |
Author | Zvjezdana Marković |
Author | Boris Mesarić |
Author | Lovro Miklaužić |
Editor | Ivan Pejić |
Editor | Edi Maletić |
Other responsibility | Linda Zanella (Translator) |
Author's institution | University of Zagreb Faculty of Agriculture |
Scientific / art field, discipline and subdiscipline | BIOTECHNICAL SCIENCES Agronomy Viticulture and Enology |
Abstract (croatian) | Škrlet bijeli je hrvatska autohtona sorta vinove loze koja se danas najviše uzgaja na području Moslavine. Sadržaj knjige kroz devet poglavlja obuhvaća teme od povijesti uzgoja, podrijetla, ampelografskog opisa, gospodarske evaluacije sorte i uzgojnog područja preko postupka klonske selekcije i uspostave matičnih nasada za proizvodnju sadnog materijala, najznačajnijih tipova vina te trendova i budućih izazova u proizvodnji Škrleta. U knjizi se iznose rekonstrukcija povijesti uzgoja i hipoteze o podrijetlu i etimologiji imena, podaci o rasprostranjenosti, proizvodnim površinama i osnovnim karakteristikama vina temeljem službenih analiza i ocjenjivanja vina. Naveden je i pregled do sada provedenih znanstvenih istraživanja usmjerenih na različita pitanja vezana uz proizvodnju grožđa i vina. Glavni dio knjige donosi ampelografski opis sorte koji uz botanički opis obuhvaća i opise bioloških i gospodarskih svojstava, te kakvoće i enološkog potencijala. Uz ovo se opisuju i klimatske i pedološke prilike podregija Moslavina i Pokuplje, odnosno teroirre Škrleta koji omogućava očitovanje njegovog punog kvalitativnog potencijala i proizvodnju prepoznatljivih tipova vina. Iscrpno se opisuju relevantne bolesti vinove loze i metode njihove detekcije te postupak klonske (zdravstvene i genetičke) selekcije provođene tijekom 15 godina, a što je dovelo do priznavanja i registracije triju klonova Škrleta (kao prvih klonova neke hrvatske autohtone sorte). Detaljno je opisano i podizanje matičnih nasada klonova za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala koji je danas na tržištu. U završnom dijelu se navode praktična iskustva sa Škrletom u vinogradu i podrumu: uzgojni zahtjevi sorte, prikladna tehnologija proizvodnje u vinogradu te tehnologija prerade grožđa, njege i dozrijevanja pri proizvodnji različitih tipova vina. Knjiga sadrži i prikaz udruživanja proizvođača i njihovog djelovanja kroz različite vinske udruge, organizacije izložbi vina i drugih promotivnih aktivnosti vezanih uz Škrlet i područje Moslavine. U završnom poglavlju opisuju se trendovi i budući izazovi s kojima će se suočavati proizvođači u bližoj budućnosti te se daju preporuke za sljubljivanje različitih tipova vina ove sorte s jelima, poglavito onima iz Moslavine. |
Keywords (croatian) | |
Keywords (english) | |
Language | croatian |
Language | english |
Publication type | Authored book-Professional book-Professional monograph |
Publication status | Published |
Peer review | Peer review - domestic |
Publication version | Published version |
Pages | 193 |
ISBN | 978-953-8276-50-7 (e-izdanje) |
ISBN | 978-953-8276-29-3 (tiskana verzija) |
URN:NBN | urn:nbn:hr:204:673484 |
Online first | 2023 |
Document URL | https://unizg.eindigo.net/?pr=i&id=32956 |
Type of resource | Text |
Publisher | Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet |
Publishing place | Zagreb |
Access conditions | Open access |
Terms of use | |
Created on | 2023-06-19 09:17:11 |