Abstract | Brassica rapa ssp. rapa D.C. Metzg je vrsta koja se najviše uzgaja u Italiji gdje je najčešće
korišten naziv „cima di rapa“. Pripada porodici Brassicaceae, a upotrebljava se zbog cvjetne
stabljike, mladog lišća i cvata prije otvaranja cvjetnih pupova. Cvjetovi, obično žuti, zajedno s
listovima koji ih okružuju predstavljaju jestivi dio, a dobar su izvor vitamina C. Za uzgoj su
pogodna srednje teška tla, bogata humusom, dobro drenirana i pH vrijednosti 6,0 do 6,8.
Odgovara joj umjerena klima, a raste i pri 5 °C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je
između 14 i 19 °C, pa je za uzgoj ove, u Hrvatskoj manje poznate povrtne vrste, najpogodnija
umjereno kontinentalna klima središnje Hrvatske. Istraživanje mogućnosti uzgoja vrste
Brassica rapa ssp. rapa u klimatskim prilikama sjeverozapadne Hrvatske, provedeno je u
ljetno-jesenskom roku uzgoja koji je za brokulu, kulturu sličnih bioloških svojstava, potvrđen
kao najpovoljniji. U monofaktorijelni sortni pokus, postavljen je u Zavodu za povrćarstvo
Agronomskog fakulteta u Zagrebu, po slučajnom bloknom rasporedu u četiri ponavljanja, bile
su uključene četiri sorte talijanske provenijencije različitih dužina vegetacije od sadnje do
berbe: 'Quarantina' (40 dana), 'Sessantina' (60 dana), 'Novantina' (90 dana) i 'Centoventina'
(120 dana). Tijekom višekratne berbe na 10 biljaka praćena su morfološka svojstva mladih
izboja u tehnološkoj zrelosti te su utvrđeni dužina razdoblja berbe i tržni prinos. Uzgoj „cima
di rapa“ u ljetnom roku izložen je riziku od viših temperatura zraka od optimalnih za rast i
razvoj. Temeljem istaknutih morfoloških svojstava, najveće mase i duljine izboja te
ujednačenog promjera i broja listova u izboju tijekom svih pet berbi izdvaja se sorta
'Sessantina'. Sorte se razlikuju u visini ukupnog tržnog prinosa, a sve su ostvarile manje
vrijednosti od standardnih za područje Italije. Sorta 'Centoventina' imala je najveći ukupni
prinos (8,6 t/ha). |
Abstract (english) | Brassica rapa ssp. rapa D.C. Metzg is a plant species known in Italy as „cima di rapa“. It
belongs to the family Brassicaceae, and is used for its stalk, young leaves and inflorescence.
The flowers, usually yellow, together with the leaves represent the edible part of the plant and
are good source of vitamin C. The most suitable for cultivation are heavy, hummus rich, well
drained soils with pH 6 to 6.8. It loves mild climate, but continues to grow even at 5°C. The
optimal temperature for growth and development is 14-19 °C. Considering its biological and
morphological features, the best climate for cultivation in Croatia is located in central Croatia.
The aim of this work is to explore the possibilities of growing Brassica rapa ssp. rapa in
north-west Croatia, in the summer-autumn period, which is for broccoli, a culture with similar
biological properties, acknowledged as the best. A field trial was set up at Faculty of
Agriculture, Department of Vegetable Crops in. The mono-factorial trial was set up as a
randomized block design with four replications, including four varieties of Italian origin, with
different length of vegetation period: 'Quarantine' (40 days), 'Sessantina' (60 days),
'Novantina' (90 days) and 'Centoventina' (120 days). During the growing season 10 plants
within each repetition were monitored for the next characteristics: the beginning of the
generative phase, the dynamics of the production of inflorescences, morphological
characteristics of inflorescences in technological maturity, the length of the harvest period and
marketable yield. Based on morphological characteristics during the five harvests (largest
mass and length, uniform diameter and the number of leaves) can be single out variety
'Sessantina'. Varieties differ in marketable yield, and during multiple harvesting all varieties
achieved lower total marketable yield than standard values for the area of Italy. The higher
total marketable yield had variety 'Centoventina' (8.6 t/ha). |