Abstract | Tehnologija uzgoja riba u šaranskim ribnjacima temelji se na punjenju ribnjaka vodom na
upustima u proljeće te ispuštanju vode uz izlov ribe na ispustima u jesen. Pri tome se mijenja
kvaliteta vode. Provedena su istraživanja kako bi se pojasnio ovaj problem. Cilj ovog
istraživanja utvrditi razlike u pojedinim parametrima kemijske kvalitete vode na upustu i
ispustu ribnjaka. Istraživanja su provedena na Ribanjačarstvu Poljana d.d., ribnjaku II površine
158 ha nasađenom u polikulturi. Analizirat će se podaci mjerenja provedenih na upustu u ovaj
ribnjak iz sliva Ilova-Toplica te na ispustu iz njega u četverogodišnjem razdoblju (srpanj 2002.,
studeni 2003., ožujak 2005., studeni 2006.). Razlike u kvaliteti vode utvrđena su na temelju
sljedećih parametara: temperatura vode (˚C), boja, miris, vidljiva otpadna tvar, suspendirana
tvar (mg L-1), žareni ostatak (mg L-1), otopljeni kisik (mg L-1), BPK5 (mg O2 L-1), KPK (mg O2 L-1),
ukupni fosfor (mg L-1), amonijak (mg L-1), nitrati (mg L-1), željezo (mg L-1), masti i ulja (mg L-1),
mineralna ulja (mg L-1), fenoli (mg L-1), elektroprovodljivost (mS cm-1), i pH vrijednost. |
Abstract (english) | Culture technology on carp farms is based on the filling with water on inflows in spring and
empting them in autumn. During that time the water quality is changing. Several
investigations were performed to explain this problem. The aim of the research is to
determine the differences between water quality on inflow and outflow at the fish pond. The
investigation will be performed at the fish pond II of the Fish farm Poljana, stocked in
polyculture and with the area of 158 ha. This pond gets the water from the basin of the rivers
Ilova-Toplica. The following water parameters obtained in July 2002, November 2003, March
2005 and November 2006 will be analysed: temperature (°C), colour, odor, visible waste
matter, suspended solids (mg L-1), annealed rest (mg L-1), dissolved oxygen (mg L-1), BOD5 (mg
O2 L-1), COD (mg O2 L-1), total phosphorus (mg L-1), ammonia (mg L-1), nitrates (mg L-1), iron (mg
L-1), fats and oils (mg L-1), mineral oils (mg L-1), phenols (mg L-1), conductivity (mS cm-1), and
pH value. |