Abstract | Visok udio zrna u hranidbi brojler pilića omogućuje utjecaj potencijalno malih razlika
između hibrida kukuruza na proizvodne rezultate peradi. Kako se fizikalna svojstva različitih
hibrida razlikuju, cilj ovog istraživanja je bio povezati fizikalna svojstva hibrida kukuruza kao
jedine razlike u smjesi brojler pilića na njihove proizvodne rezultate. Ukupno 325
jednodnevnih Ross 308 pilića podijeljeno je u 25 boksova koji su prema potpuno nasumičnom
planu raspoređeni na pet tretmana (Bc 572, Kekec, Mejaš, Riđan i kontrolni hibrid
nepoznatog porijekla). Udio kukuruza u starter smjesi (0-9 dan) je bio 56%, u grover smjesi
58% i u finišer smjesi 62%. Konzumacija i masa pilića praćena je prema razdobljima pokusa,
a na temelju njih je izračunat prirast i konverzija hrane. Od fizikalnih svojstava u zrnu
određena je gustoća, hektolitarska masa, masa i volumen 1 000 zrna, dimenzija i sferičnost
zrna, flotacijski indeks, sadržaj lomljenog zrna i stranog materijala, kapacitet zadržavanja
vode, potencijalna lomljivost te tvrdoća zrna Stenvert testom. Hibrid je utjecao na najviše
proizvodnih parametara tijekom starter razdoblja – na završnu masu pilića tog razdoblja (207-
218 g), dnevni prirast (18,7-19,8 g), dnevnu konzumaciju hrane (29,8-25,2 g) i konverziju
(1,19-1,60). U grover razdoblju utjecao je jedino na konverziju (1,37-1,52), a u finišer
razdoblju uz konverziju (1,60-1,83) i na dnevni prirast (101-116 g). Na kraju tova, pilići su
imali od 2,14 (kontrolni hibrid) do 2,24 kg pri čemu je konverzija cijelog razdoblja iznosila od
1,60 (Kekec) do 1,83 (kontrolni hibrid). Na kraju cijelog pokusa, utvrđena je povezanost
završne mase pilića i flotacijskog indeksa (P<0,05, R=0,470) i visine stupca meljave prema
Stenverst testu (P<0,05, r=-0,446), konverzije i flotacijskog indeksa (P<0,05, r=0,470) te
Stenvertovog vremena mljevenja (P<0,05, r=-0,430), te prirasta i visine stupca (P<0,025, r=-
0,466) i vremena mljevenja prema Stenvert testu (P<0,05, r=0,595). Ovi rezultati pokazuju da
su pilići hranjeni tvrđim hibridima ostvarili bolje proizvodne rezultate. Zaključno, korištenje
prikladnih hibrida kukuruza za proizvodnju brojler pilića kod brojčano velikog uzgoja
životinja može biti od velikog ekonomskog značaja. |
Abstract (english) | High content of maize grain in diets of broiler chickens enables the effect of even
small differences among hybrids on poultry production characteristics. As physical traits vary
among hybrids, this study aimed to relate those physical traits and production characteristics
of broiler chickens fed diets differentiated only in maize hybrid. In total 325 Ross 308 broiler
chicks were allocated in 25 pens assigned to five treatments (Bc 572, Kekec, Mejaš, Riđan
and control hybrid of unknown origin) in complete randomized design. The starter (0-9 day),
grower (10-24 day) and finisher (25-32 day) diets contained 56, 58 and 62%, respectively, of
grain. Diet intake and chicken weights were monitored by feeding periods, and data were used
for calculation of gain and feed conversion ratio (FCR). From physical properties, true and
bulk density, weight and volume of 1 000 kernels, kernel dimensions and sphericity, flotation
index, content of broken kernels and foreighn material, water holding capacity, breakage
susceptibility and harness according to Stenvert were determined. Hybrid affected the most
production characteristics during starter period – broiler weight (207-218 g), average daily
gain (18.7-19.8 g), average daily feed intake (29.8-25.2 g) and FCR (1.19-1.60). Hybrid
affected only FCR in grower period (1.37-1.52) and FCR (1.60-1.83) and average daily gain
(101-116 g) in finisher period. Broilers had from 2.14 (control) to 2.24 kg at the end of the
trial, and FCR of whole trial was in the range from 1.60 (Kekec) to 1.83 (control). At the end
of trial, following correlations were determined: between finishing chicken weight and
flotation index (P<0.05, R=0.470) and column height according Stenvert test (P<0.05, r=-
0.446), feed conversion and flotation index (P<0.05, r=0.470) and Stenvert grinding time
(P<0.05, r=-0.430), and weight gain and column height and (P<0.025, r=-0.466) and Stenvert
grinding time (P<0.05, r=0.595). These results show that broiler chickens fed hybrids with
higher kernel hardness have better performance results. In conclusion, use of suitable maize
hybrids for broiler chickens in large scale production can have significant economic effect. |