Abstract | Osnovni cilj obrazovnih ustanova je priprema učenika za tržište rada. Ugostiteljsko- turistička škola Osijek bavi se obrazovanjem učenika u turističkim zanimanjima (kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist). Savladavanje teorijskih sadržaja iznimno je važno, ali važan dio obrazovanja je i stjecanje praktičnih iskustava, znanja i vještina u obavljanju poslova što se postiže kroz obavljanje praktične nastave. Ugostiteljska škola ima partnerske odnose s ugostiteljskim objektima u gradu Osijeku, ali i u širem okruženju. Dosadašnja iskustva učenika i roditelja ukazuju na nezadovoljstvo provedbom praktične nastave u ugostiteljskim objektima čemu je najčešće razlog mala količina posla zbog koje učenici rade isključivo pomoćne poslove i ne razvijaju motoričke kopetencije i ne stvaraju odgovarajuće radno iskustvo. U cilju poboljšanja uvjeta praktične nastave kao i stvaranju pozitivnog imidža ugostieljske škole neophodno je u funkciju staviti školski restoran u kojemu će učenici pod stalnim nadzorom strukovnih nastavnika/mentora odrađivati konkretne zadatke. Na taj će način steći konkretne vještine potrebne za tržište rada. Kroz obavljanje praktične nastave u školskom restoranu učenici bi bili uključeni u sve faze rada od kontrole pristiglih namirnica, obrade, gotovljenja i na kraju posluživanja gotovog jela.
Poslovni plan je osmišljen na način da se u funkciju stavi postojeći restoran koji se do sada nije koristio za tu svrhu. Osim što bi restoran bio mjesto obavljanja praktične nastave osigurao bi školi dodatne prihode koji se mogu korisiti za daljnje unaprjeđivanje nastave i pomaganje učenicima slabijeg imovinskog stanja s nabavkom sanitarnih knjižica, nabavkom radne opreme ili nabavkom udžbenika. Restoran bi funkcionirao kao prostor za održavanje različitih događanja koja se moraju unaprijed dogovoriti kao što su svatovi, proslave vjerskih obreda, karmine, najam za poslovne skupove i prezentacije. |
Abstract (english) | The main goal of educational institutions is to prepare students for the labour market. Tourism and Catering School Osijek educates students in the following fields: waiter, chef, confectioner, hotel and tourism technician and tourism and hotel commercialist. Mastering the theoretical content is extremely important, but an important part of education is also the acquisition of practical experience, knowledge, and skills, which is accomplished through practice in corresponding facilities. Tourism and Catering School Osijek has partnered with catering facilities not only in Osijek but also in the nearby area. Previous experience of students and parents has shown dissatisfaction with the execution of practice in catering facilities. The main reason is that students are only given assistant jobs, where they cannot fully develop the needed motor skills and appropriate work experience. To achieve a better environment for practice and boost the overall school image, it is important to put the school restaurant into function. In it, students could, under the constant supervision of vocational teachers and mentors, work on specific tasks needed for the labour market. Through targeted practice in the school restaurant, students would be involved in all the needed stages like determining the technology for food preparation, preparing the food, dividing the food into individual meals, garnishing, and decorating it.
The business plan is designed to put the existing restaurant into function that has not been used so far for that purpose. Besides its purpose for practice it would provide the school with additional revenue that could be used for improving teaching quality as well as assist less privileged students with the purchase of books and appropriate equipment. The restaurant would also function as a venue for various events such as: weddings, various religious ceremonies, post-funeral receptions and business meetings. |