Abstract | Ovaj završni rad pod imenom „Analiza percepcije poduzeća o sustavima za upravljanje kvalitetom u prehrambenoj industriji“ se sastoji od pet poglavlja. U prvom poglavlju se navodi tema završnog rada i načini pomoću kojih je završni rad sastavljen. U drugom poglavlju se detaljno opisuju četiri sustava za upravljanje kvalitetom te se u trećem poglavlju spominje Industrija 4.0 kako bi se prikazao napredak tehnologije u svijetu, a posebice u poslovanju. U četvrtom poglavlju se prikazuje provedeno istraživanje na temelju teorije o sustavima za upravljanje kvalitetom, među dvadeset prehrambenih poduzeća. Peto poglavlje je zadnje poglavlje koje predstavlja zaključak cjelokupnog završnog rada. Sustav za upravljanje kvalitetom je važan zbog toga što pomoću njega se dokumentiraju procesi, postupci i odgovornosti kako bi se mogli realizirati postavljeni ciljevi. Glavni cilj ovog sustava je maksimalno poboljšati poslovanje poduzeća te pronaći način kako u potpunosti zadovoljiti potrebe i zahtjeve krajnjih korisnika. U praksi postoje različiti sustavi za upravljanje kvalitetom, a najčešći su: Upravljanje potpunom kvalitetom (TQM), Lean menadžment, Norma ISO 9001 i Šest sigma. Poduzeća biraju koji će sustav koristiti u svom poslovanju ovisno o svojim financijskim sposobnostima, resursima te proizvodima i uslugama koje proizvode i plasiraju na tržište. Industrija 4.0 predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju čiji nastanak nije potaknut pojavom novog izuma. Ova revolucija predstavlja napredak tehnologije u svijetu, posebice u poslovanju, jer olakšava i ubrzava radne procese. Kad se spominje Industrija 4.0 u poslovanju, često se poistovjećuje sa nazivom „pametna tvornica“. S obzirom da je ova revolucija dovela do digitaliziranja i umrežavanja svih sustava unutar ili izvan neke tvornice, „pametna tvornica“ znači da se koristi informacijska i komunikacijska tehnologija kako bi se moglo lakše i brže upravljati proizvodnjom i ostalim procesima. Istraživanje koje se nalazi na kraju rada je provedeno među dvadeset prehrambenih poduzeća u cijeloj Hrvatskoj. Cilj ovog istraživanja je prikazati kako se sustavi za upravljanje kvalitetom uz napredak tehnologije koriste u praksi. Prvenstveno se ispituje kako se poduzeća odnose prema kvaliteti. Kvaliteta, prema normi ISO 9001, ima definiciju koja predstavlja kvalitetu kao stupanj koji dovodi do određenih karakteristika koje bi mogle zadovoljiti potrebe korisnika. Jednostavnije rečeno, kvaliteta predstavlja zadovoljstvo kupca. Upravo to, je ono što se cijelo vrijeme ispituje u ovom istraživanju, koliko poduzeća vrednuju kvalitetu te na koji način. Nakon istraživanja dolazi zaključak o cijelom radu. Saznaje se koliko poduzeća vrednuju kvalitetu odnosno sustave za upravljanje kvalitetom te na koji način prihvaćaju današnju tehnologiju. |
Abstract (english) | This paper, titled “An analysis of Company Perceptions of Quality Management Systems in the Food industry,” consists of five chapters. The first chapter introduces the paper topic and the methods by which the paper was composed. The second chapter provides a thorough description of four quality management systems, while the third chapter discusses Industry 4.0 to illustrate technological advancements globally, particularly in business. The fourth chapter presents research conducted among twenty food companies, based on the theory of quality management systems. The fifth and final chapter provides a conclusion to the entire series. A quality management system is crucial as it documents the processes, procedures, and responsibilities necessary to achieve established goals. The primary aim of such a system is to optimize business operations and find ways to fully meet the needs and demands of end users. In practice, various quality management systems are employed, with the most prevalent being Total Quality Management (TQM), Lean Management, ISO 9001 Standard, and Six Sigma. Companies select the systems they will use in their operations depending on their financial capabilities, resources, and the products and services they produce and market. Industry 4.0 represents the fourth industrial revolution, which was not driven by an emergence of a new invention. This revolution signifies technological progress worldwide, especially in business, as it simplifies and accelerates work processes. When industry 4.0 is mentioned in the context of business, it is often used interchangeably with the term “smart factory”. Given that this revolution has led to the digitization and networking of all systems within or beyond a factory, “smart factory” means that information and communications technology is used to manage production and other processes more efficiently and quickly. The research presented at the end of the paper was conducted among twenty food companies throughout Croatia. The aim of this research is to demonstrate how quality management systems, along with technological advancements, are applied in practice. The study primarily examines how companies approach quality. According to the ISO 9001 standard, quality is defined as the degree to which certain characteristics meet user needs. In simpler terms, quality equates to customer satisfactions. The research investigates how companies value quality and the methods they use to achieve it. Following the research, the paper concludes with insights into how companies value quality, particularly quality management systems, and their adoption of modern technology. |