Abstract | Pandemija COVID-19 ima neviđen utjecaj na poljoprivredni i prehrambeni sektor kao najvažnije gospodarske sektore koji osiguravaju sigurnost hrane i ljudski razvoj, te na globalnu i regionalnu trgovinu. Nesigurnost, briga za budućnost te mjere za ograničavanje širenja virusa dovele su do ograničenja potrošnje hrane, osobito roba visoke vrijednosti kao što su poljoprivredni proizvodi, što je dovelo do pada cijena tih proizvoda. Još jedan razlog koji je utjecao na pad cijena jest činjenica kako su to većinom lako kvarljivi proizvodi, a potrošači su se za vrijeme trajanja pandemije okrenuli kupnji osnovne hrane kao i one sa dugim rokom trajanja. Još je mnogo razloga koji su doveli do pada cijena poljoprivrednih proizvoda, što je prikazano u radu, kao osnovni cilj rada.
Prekidi koji su rezultat krize COVID-19 istaknuli su mnoge krhkosti suvremenih prehrambenih sustava i lanaca opskrbe. Izazovi uključuju pristup sigurnoj, nutritivnoj hrani po pristupačnim cijenama kada je kretanje ograničeno i tržišta zatvorena, te ranjivost zaposlenika (u smislu zdravlja i dohotka) u prehrambenom sustavu. Postoje rizici za sam opstanak tvrtki i industrija, posebice mikro, malih i srednjih poduzeća, od proizvođača, tvornica, trgovaca i prerađivača hrane sve do prijevoznika i trgovaca na malo. Pandemija COVID-19 ima poražavajuće kratkoročne i dugoročne utjecaje na živote i egzistenciju ljudi u ruralnim, prigradskim i urbanim područjima. S obzirom na sve navedeno, neophodno je bilo poduzeti mjere i programe potpore od strane vlada i organizacija na nacionalnim i regionalnim razinama, kako bi pomogli onima koji su ovom pandemijom najviše pogođeni, osobito unutar poljoprivredne i prehrambene industrije. |