Abstract | Biorazgradivi otpad je otpad od hrane koji nastaje u kućanstvima, restoranima, te prilikom proizvodnje prehrambenih proizvoda. Uz otpad od hrane, pod biorazgradivim otpadom se smatra i biološki razgradivi otpad kao što su otpadna gnojiva, karton i papir. Pojam biorazgradivog se često miješa sa pojmom biootpada. S time u vezi, potrebno je znati kako biorazgradivi otpad obuhvaća šire područje biološki razgradivog otpada od biootpada. Porastom broja svjetskog stanovništva, a samim time i potrošnjom, količine biorazgradivog otpada se povećavaju iz godine u godinu. Takvim trendom porasta očekuje se eskalacija tog problema u budućnosti. Zbrinjavanje biorazgradivog otpada je globalno suvremeni problem svake zemlje, pa tako i Republike Hrvatske. Neadekvatna odlaganja biorazgradivog otpada predstavljaju najveći ekološki rizik za zrak, vodu i tlo. Biorazgradivi otpad predstavlja idealnu sirovinu za proizvodnju novih proizvoda (organskog porijekla), jer se njegovim adekvatnim zbrinjavanjem i gospodarenjem stvaraju preduvjeti za daljnje korištenje proizvoda, koje kao sirovinu, daje priroda. Organiziranje poslovnog upravljanja u gospodarenju biorazgradivim otpadom može utjecati na porast BDP-a, smanjenje uvoza hrane, opskrbu tržišta novim proizvodom, zadovoljavanje potražnje kupaca za namirnicama organskog podrijetla i u konačnici otvaranje novih radnih mjesta. Također, vraćanje otpadnih tvari u gospodarski sustav, kao vrijedni resursi iz kojih se dobivaju novi proizvodi, mogu se pokazati kao ekonomski efikasan i isplativ način ulaganja. Komina masline je otpad, koji nastaje prilikom prerade masline od kojeg se dobiva organsko gnojivo kao proizvod koji je izrazito važan za gospodarstvo i ekologiju jer predstavlja među ostalim i prelazak na ekološku poljoprivredu i samim time prestanak korištenja skupljeg umjetnog odnosno mineralnog gnojiva u poljoprivrednoj proizvodnji. Organsko gnojivo dobiveno od komine masline primjenjivo je za velike i male potrošače. |