Abstract | Kvaliteta usluga u ugostiteljstvu smatra se ogledalom svake destinacije u koju domaći ili strani turisti putuju da bi doživjeli jedinstveno iskustvo. Pri tome je nezaobilazno misliti na sve želje i potrebe koje pojedini gosti u destinaciji imaju. Bitno je predvidjeti buduće, a svakako zadovoljiti i promašiti očekivane želje. Sve to je danas, u ugostiteljstvu, a time u hotelijerstvu i restoraterstvu, neizostavno. Motivi i potrebe za putovanjem su mnogobrojne, a tu svakako spadaju motivacija poput odmora i relaksacije nakon rada, a često negdje fino i u miru pojesti jelo koje je neki kuhar ili skupina kuhara pripremalo, na jedinstven način, skuhano i posluženo baš za određenog gosta, jer, smatra se, da je svako jelo jedinstveno i rađeno na specifičan način. Ono što inspirira svakog gosta, a u isto vrijeme budi nostalgiju su svakako tradicijska jela. Tradicijska jela, spremljena na specifičan i autohton način, uz prstohvat vlastitog kulinarskog umijeća, ono su, što svakako stvaraju jedinstvenu gourmet priču ili gourmet doživljaj. Nadahnuto kulturnim običajima gourmet restorani stvaraju doživljaj koji kod gostiju budi osjećaj zadovoljstva. Gourmet restorani tako stvaraju određeni standard, odnosno stvaraju sliku o kvaliteti koju mogu dobiti, po određenoj cijeni i originalnoj porciji. Pri tome snažnu ulogu igra ljudski faktor, koji će toplinom i ljubaznošću prenijeti ugodan osjećaj koji će se povratiti pri ponovnom dolasku gosta. |