Abstract | Hotelijerstvo kao specifična djelatnost koja nudi usluge prvenstveno smještaja, a onda i hrane i pića te ostalih sadržaja, u središtu svog poslovanja stavlja čovjeka, tj. gosta. U današnjem vremenu gosti su sve zahtjevniji, a konkurencija sve jača. Kvaliteta je oduvijek bila ono što se gleda pri kupovini bilo čega, od najobičnije majice pa sve do auta, čovjeku je važno koliko je stvar kvalitetna, koliko će trajati. Posebno u vrijeme globalne pandemije, kvaliteta se pokazala važnijom nego ikada, gosti će prije izabrati hotel više kategorizacije, a kategorizacija je usko povezana s kvalitetom. Gost zna da u hotelu u kojem su detaljno propisani standardi za svaki djelić poslovanja, da se tamo može osjećati sigurno i bezbrižno, u hotelu s pet zvjezdica on točno može znati koju razinu kvalitete očekivati. Odnos kvalitete i standarda povezan je u tome što količina zadovoljenih standarda određuje kakva će biti kvaliteta, što je više standarda ispunjeno, kvaliteta će biti viša, a vrijedi i obrnuto. Osnovna jedinica koja čini hotel je soba, a o njoj se brine odjel hotelskog domaćinstva. Kako bi gost bio zadovoljan, kako bi se osjećao kao kod kuće i ponovno se vratio u hotel, bitno je da soba, a tako i sve ostale prostorije u hotelu, budu čiste, uredne, svježe, ugodnih mirisa, lijepo osvijetljene i dekorirane. Upravo su to zadaci odjela hotelskog domaćinstva, a najlakše ih je ispuniti ako su propisani standardi i ako se sa zaposlenicima radi trening gdje će naučiti kako pružiti vrhunsku uslugu. Iako nekada zapostavljen, odjel domaćinstva sve se više stavlja u središte hotela kao jedan od najvažnijih odjela u cjelokupnom hotelskom poslovanju. |