Abstract | Pandemija koronavirusa obilježila je prilagodbu ljudi na nove načine poslovanja i logistike te rad u otežanim ili gotovo nemogućim uvjetima proizvodnje i distribucije, a na globalnoj razini zabilježena je krajem prosinca 2019. te značajno utjecala na događaje u svijetu 2020., a potom slabije u 2021. i 2022. godini. Od samog prestanka nekih aktivnosti do smanjenih ili kontroliranih načina obavljanja djelatnosti, putovanja i dr., čovječanstvo je u posljednjih nekoliko godina pronalazilo razne načine održavanja, što svojeg poslovanja, što vlastitog zdravlja. Najviše su na udaru bile velike kompanije početkom 2020. – zatvarali su se hotelski lanci za goste, zračni prijevoz bio je ukinut ili drastično reduciran, nabava materijala od dobavljača bila je otežana ili u potpunosti onemogućena. Sve to utjecalo je zajedno na veće i manje poduzetnike, te su bili prisiljeni smisliti nove načine distribucije i nabave materijala i sirovina. Uvelike je došlo do porasta online naručivanja i trgovine, što je nekim tvrtkama donijelo dotad neviđenu dobit u odnosu na prijašnje godine. Kao pozitivan primjer na razini Republike Hrvatske u ovom radu obradit će se dvije od najunosnijih industrija u državi – prerađivačka (prehrambena i farmaceutska), obilježena trendom rasta naručivanja hrane i lijekova putem interneta (paketa različitih proizvoda istog proizvođača, dostava hrane iz restorana ili supermarketa, lakši pristup i mogućnost online naručivanja lijekova i dr.) te odjel eksternalizacije poslovnih procesa i informacijskih tehnologija (BPTO), gdje je došlo do velikog napretka u doba pandemije, najviše zbog neovisnosti o fizičkom radnom mjestu, odnosno tehnološkim omogućavanjem zaposlenicima da rade izvan ureda, u vlastitim domovima. |
Study programme | Title: Business Administration in Tourism and Hospitality Management; moduls: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management; specializations in: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management, Entrepreneurship in Tourism and Hospitality; Tourism Management; Hospitality Management; International Tourism and Hospitality Management; Event and Leisure Management Course: Tourism Management Study programme type: university Study level: undergraduate Academic / professional title: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije) |