Abstract | Ovaj rad istražuje međuodnos između kulture, geografije, turizma i gastronomije u
mediteranskoj regiji, fokusirajući se na komparativnu analizu enogastronomije u
mediteranskim zemljama. Istraživanje istražuje povijesne korijene i suvremene trendove
mediteranske kuhinje i proizvodnje vina, s obzirom na utjecaj globalizacije, održivosti i
tehnoloških inovacija. Koristeći multidisciplinarni pristup, studija ispituje kulturno značenje
hrane i vina u kontekstu mediteranske kulture, klime i geografije. Kroz komparativnu analizu
po zemljama, istraživanje razjašnjava jedinstvene kulinarske identitete mediteranskih naroda,
ističući zajedničke karakteristike i regionalne varijacije. Osim toga, studija istražuje
evoluirajući odnos između turizma i enogastronomije, istražujući kako turizam utječe na
kulinarski krajolik, lokalna gospodarstva i prakse održivosti. Studije slučaja, empirijski podaci
i kvalitativna analiza daju uvid u složenost i dinamiku mediteranske enogastronomije, nudeći
vrijedne implikacije za buduća istraživanja, razvoj politike i industrijske prakse. Poticanjem
dubljeg razumijevanja mediteranske gastronomije, ova studija doprinosi širem diskursu o
kulturi hrane, turizmu i održivosti u Ovaj rad istražuje međuodnos između kulture, geografije, turizma i gastronomije u
mediteranskoj regiji, fokusirajući se na komparativnu analizu enogastronomije u
mediteranskim zemljama. Istraživanje istražuje povijesne korijene i suvremene trendove
mediteranske kuhinje i proizvodnje vina, s obzirom na utjecaj globalizacije, održivosti i
tehnoloških inovacija. Koristeći multidisciplinarni pristup, studija ispituje kulturno značenje
hrane i vina u kontekstu mediteranske kulture, klime i geografije. Kroz komparativnu analizu
po zemljama, istraživanje razjašnjava jedinstvene kulinarske identitete mediteranskih naroda,
ističući zajedničke karakteristike i regionalne varijacije. Osim toga, studija istražuje
evoluirajući odnos između turizma i enogastronomije, istražujući kako turizam utječe na
kulinarski krajolik, lokalna gospodarstva i prakse održivosti. Studije slučaja, empirijski podaci
i kvalitativna analiza daju uvid u složenost i dinamiku mediteranske enogastronomije, nudeći
vrijedne implikacije za buduća istraživanja, razvoj politike i industrijske prakse. Poticanjem
dubljeg razumijevanja mediteranske gastronomije, ova studija doprinosi širem diskursu o
kulturi hrane, turizmu i održivosti u |
Study programme | Title: Business Administration in Tourism and Hospitality Management; moduls: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management; specializations in: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management, Entrepreneurship in Tourism and Hospitality; Tourism Management; Hospitality Management; International Tourism and Hospitality Management; Event and Leisure Management Course: Tourism Management Study programme type: university Study level: undergraduate Academic / professional title: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije) |