Abstract | Klinička prehrana važan je čimbenik kako preventivnih mjera u očuvanju zdravlja, tako i aktivnih mjera liječenja. Klinički nutricionist, kao dio multidisciplinarnog tima, a u suradnji s dijetetičarima, sastavlja dijete usklađene s dijetoterapijom određenih bolesti, a uvažavajući najnovije spoznaje i znanstvena istraživanja. Rad sa djecom u mnogome nosi niz specifičnosti koje za zdravstvene djelatnike predstavljaju izazov i zahtijevaju ulaganje dodatnih napora za izvršenje medicinsko-rehabilitacijskog procesa bez posljedica na psihofizičko stanje djeteta. Dobre komunikacijske vještine, umijeće aktivnog slušanja, kao i izražena empatija već godinama su prepoznati kao važan faktor uspješnog liječenja i visoke kvalitete zdravstvene skrbi.
Cilj istraživanja: Procjena zadovoljstva roditelja ili skrbnika, te usporedbi njihovih stavova o kvaliteti provođenja edukacije o prilagođenoj prehrani djece tijekom boravka u Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka u petomjesečnom razdoblju od 01. veljače do 31. srpnja 2017. godine.
Ispitanici i metode: Ispitanici obuhvaćeni ovim kliničkim istraživanjem bili su roditelji ili skrbnici djece hospitalizirane u Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Sudjelovanje u istraživanju bilo je, uz potpisanu suglasnost, dobrovoljno i anonimno. Anketni upitnik sadržavao je pitanja svrstana u četiri kategorije.
Rezultati: Nakon provedenog istraživanja i obrađenih podataka utvrđena je visoka razina zadovoljstva ispitanika edukacijom, i to od prosječno 82,22 %. U većini slučajeva edukaciju o posebno prilagođenoj prehrani proveli su liječnici specijalisti i medicinske sestre-prvostupnice sestrinstva. Ispitanici su u najvećem broju dali mišljenje kako su za kvalitetnu edukaciju ponajviše potrebni stručno osoblje (nutricionisti), pisane upute i dostupnost edukativnih materijala prilagođenih djeci, kao i duže trajanje edukacije.
Zaključak: Nužno je obrazovanje i prepoznavanje kliničkih nutricionista na tržištu rada, te otvaranje nutricionističkih savjetovališta u bolnicama. U partnerskom odnosu s obitelji osmišljavati pravilne i uravnotežene jelovnike, ne držeći se slijepo smjernica, a u skladu s mogućnostima obitelji. Prilagoditi jezik komunikacije, izbjegavati stručnu terminologiju, a pacijentu i obiteljima dopustiti postavljanje pitanja i razjasniti nedoumice. |
Abstract (english) | Clinical nutrition is an important factor in preventative measures in healthcare system as well as active treatment measure. Clinical nutritionist assembles a nutrition plan in line with the dietary therapy of certain diseases, while respecting the latest knowledge and scientific research. Working with children in many ways carries a series of specific situations that healthcare professionals pose for challenge and require additional efforts to carry out a medical rehabilitation process without consequences for the psycho-physical condition of the child. Good communicative skills, active listening skills and empathy have been recognized for years as an important factor in successful treatment and high quality health care.
Objective of the research: Evaluation of parent satisfaction and comparison of their attitudes towards the quality of education on the adjusted diet of children during their stay in the Pediatric Clinic of the Rijeka Clinical Hospital in the five-month period from 01 February to 31 July 2017.
Subjects and Methods: The subjects covered by this clinical study were parents of children hospitalized at the Pediatric Clinic of Rijeka Clinical Hospital Center. Participation in the research was voluntary and anonymous with the signed consent. The questionnaire contained questions categorized into four categories.
Results: Survey resulted in a high level of satisfaction of the respondents, from an average of 82.22%. In most cases, the education of a specially adapted diet was performed by doctors and nurses. Most respondents thought that for quality education was the most needed professional staff (nutritionists), written instructions and the availability of educational materials adapted to children, as well as the longer duration of education.
Conclusion: Training and recognition of clinical nutritionists in the labor market is essential, as well as the opening of nutrition counseling centers in hospitals. Partner relationships with the family, creating proper and balanced menus, keeping with the socioeconomic possibilities of the family. It's important to adjust the language of communication, avoid professional terminology, and allow the patient and family to ask questions and clarify the concerns. |