Abstract | Mediteranska je prehrana (MP) predstavljena kao zlatni standard prehrane te potvrđeno ima brojne prednosti, no kada je u pitanju njena konzumacija među studentima, znanstvenici još uvijek pokazuju rezultate koji nikako ne idu u korist mediteranskoj prehrani. Najčešće se loši rezultati pripisuju nedostatku vremena, užurbanom načinu života, povećanoj količini stresa te nedostatku vremena za pripremu kvalitetnih obroka, iako se tu još može nabrojiti dosta okolišnih čimbenika koji mogu utjecati na odabir prehrane kao što je primjerice i prevelika dostupnost pekara kraj svih državnih ustanova pa tako u ovom slučaju i fakulteta. Kako je i dokazano u istraživanjima loša prehrana usko je povezana sa razvojem kroničnih nezaraznih bolesti kasnije u životu, a mediteranska prehrana je upravo ta koja ukoliko se uvede na vrijeme može dokazano prevenirati rizik od kroničnih nezaraznih bolest čiji broj danas u svijetu iz dana u dan raste. Upravo je zbog toga glavni cilj ovog istraživanja bio istražiti prehrambene navike, odnosno ispitati koliko se prehrambene navike studenata Republike Hrvatske podudaraju s mediteranskom prehranom. Istraživanje prehrambenih navika vršilo se putem Mediterranean Diet Adherence Screenera (MEDAS) online anketnog upitnika. Drugi specifični ciljevi koji se nadovezuju na glavni su utvrditi potencijalne razlike u prehrambenim navikama na temelju spola, te usmjerenja studija i vrste studijskog programa. Istraživanje se provodilo preko online anketnog upitnika formiranog u Google forms-u, a vremenski period koji je obuhvatio istraživanje je srpanj, kolovoz i dio rujna. U istraživanju je sudjelovalo 157 ispitanika, studenata Republike Hrvatske od kojih 59,9% (94 ispitanika) osoba ženskog spola, te 40,1% (63 ispitanika) muških studenata. Istraživanje je pokazalo kako se načela MP-a pridržava se 37,6% ispitanika u usporedbi s 62,4% ispitanika koji se navedenih načela ne pridržavaju, kada se uzme u obzir pridržavanje mediteranske prehrane s obzirom na spol 31,9% studentica u usporedbi s 46% studenata pridržava se načela mediteranske prehrane. Ipak, radi se o razlikama koje nisu statistički značajne, ali i dalje ne podupiru navedenu hipotezu. Načela mediteranske prehrane pridržava se 36,8% studenata nezdravstvenih studijskih usmjerenja u usporedbi s 45,6% studenata zdravstvenih i srodnih usmjerenja, no također ne postoji statistički značajna razlika kojom bi mogli tvrditi kako se studenti zdravstvenih i srodnih usmjerenja više pridržavaju takvog načina prehrane. Zaključno, evidentno je da se studenti u Republici Hrvatskoj ne pridržavaju u potpunosti načela mediteranske prehrane, te nema statistički značajne razlike u korist studenata ili onih u zdravstvenim i srodnim smjerovima u pogledu pridržavanja mediteranske prehrane. |
Abstract (english) | The Mediterranean diet (MD) is considered the gold standard of nutrition, with numerous confirmed benefits. However, when it comes to its consumption among students, scientists still report results that do not favor the Mediterranean diet. Poor results are often attributed to a lack of time, a hectic lifestyle, increased stress levels, and insufficient time to prepare quality meals. Additionally, various environmental factors, such as the excessive availability of bakeries near state institutions, including universities, can influence dietary choices. As research has shown, poor nutrition is closely linked to the development of chronic non-communicable diseases later in life. The Mediterranean diet, if introduced in a timely manner, has been proven to reduce the risk of such diseases, which are on the rise worldwide. Hence, the main goal of this research was to investigate the dietary habits and examine how closely they align with the Mediterranean diet among students in the Republic of Croatia. The research on dietary habits was conducted using the Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS) online questionnaire. Other specific objectives related to the main goal were to identify potential differences in dietary habits based on gender and students’ fields of study. The research was conducted through an online survey created on Google Forms, covering the time period of July, August, and part of September. A total of 157 participants, students from the Republic of Croatia, took part in the study, with 59.9% (94 participants) being female and 40.1% (63 participants) being male. The research revealed that 37.6% of the participants adhere to the principles of the Mediterranean diet, while 62.4% do not. When considering adherence to the Mediterranean diet by gender, 31.9% of female students adhere to these principles compared to 46% of male students. However, these differences are not statistically significant and do not support the stated hypothesis. Furthermore, 36.8% of students in non-healthcare fields adhere to Mediterranean diet principles compared to 45.6% of students in healthcare and related fields. Still, there is no statistically significant difference suggesting that students in healthcare and related fields adhere more to this dietary pattern. In conclusion, it is evident that students in the Republic of Croatia do not fully adhere to the principles of the Mediterranean diet, and there is no statistically significant difference favoring male students or those in healthcare and related fields in terms of adherence to the Mediterranean diet. |