Abstract | Oksidacijski stres ima važnu ulogu u etiologiji nekih bolesti i metaboličkih poremećaja, stoga je razumno očekivati da antioksidacijski spojevi imaju koristan učinak u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti. Antioksidacijski spojevi mogu biti izolirani i identificirani u različitim dijelovima biljke, poput korijena, stabljike, kore, lišća, cvjetova, plodova i sjemenki koristeći odgovarajuće metode ekstrakcije. Porodica Asteraceae je rasprostranjena u cijelom svijetu, a posebno na Sredozemlju, u Istočnoj Europi i Maloj Aziji. Poznato je oko 25 000 vrsta kroz 1000 rodova. Uz antioksidacijsko djelovanje biljaka porodice Asteraceae koje je dokazano u istraživanjima s ekstraktima (korijena, stabiljke, kore, lišća, cvjetova, plodova i sjemenki) treba istaknuti i protuupalno, analgetsko i antipiretsko djelovanje. Identificirane su vrste Asteraceae s najvećim antioksidacijskim potencijalom, te s mogućom primjenom u medicini, te farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Vrste su izabrane na temelju njihove botaničke reprezentativnosti. Identificiralo se je 9 najznačajnijih vrsta: Achillea millefolium L., Acmella oleraceae Murr., Artemisia absinthium L., Bidens pilosa L., Carthamus tinctorius L., Inula crithmoides L., Matricaria recutita L., Otanthus maritimus L. i Parthenium hysterophorus L. Prema dobivenim informacijama, moglo bi se zaključiti da biološka aktivnost odabranih vrsta Asteraceae nema potpunu karakterizaciju, te je potrebno nastaviti s istraživanjima sa ciljem razvoja prehrambenih proizvoda, bioaktivnih sastojaka hrane ili farmaceutskih pripravaka s primjenom u prehrambenoj industriji, dermatokozmetici i medicini. |
Abstract (english) | Oxidative stress has a relevant part in the etiology of several diseases and metabolic disorders, which is reasonable to expect that antioxidant compounds might have beneficial effects in health maintenance or disease prevention. Antioxidant compounds might be isolated and characterized from different plant constituents, such as roots, stems, bark, leaves, flowers, fruits and seeds, using proper extraction methods. The Asteraceae family has a worldwide distribution, with special relevance in the Mediterranean, Eastern Europe and Asia Minor, being acknowledged about 25 000 species integrated in approximately 1000 genera. In addition to the anti-inflammatory, analgesic and antipyretic potential of some of these species, their high antioxidant power, as proven in research works with extracts (of roots, stems, bark, leaves, flowers, fruits and seeds) should be highlighted. Herein, the Asteraceae species with highest potential as sources of natural antioxidants with potential uses in medicine and in pharmaceutical, cosmetic and food industries were identified. The species were selected based on their botanical representativeness, being identified the 9 most relevant species: Achillea millefolium L., Acmella oleraceae Murr., Artemisia absinthium L., Bidens pilosa L., Carthamus tinctorius L., Inula crithmoides L., Matricaria recutita L., Otanthus maritimus L. and Parthenium hysterophorus L. With the obtained information, it could be concluded that the bioactivity of the selected Asteraceae species lacks a complete characterization, constituting a research scope with great potential to be exploited in the development of dietary supplements, bioactive food ingredients or pharmaceutical based products with application in food industry, dermocosmetics or medicine. |