Abstract | Kampilobakterioza je zoonoza uzrokovana rodom Campylobacter spp i vodeći je uročnik akutnog gastroenteritisa. U 80% infekcija za zarazu je odgovoran Campylobacter jejuni, u 10% zaraza je Campylobacter coli te u 0,1% Campylobacter lari. Jedini soj koji je dokazano nepatogen za čovjeka je Campylobacter jejuni suspp. doylei. Bakterija se prenosi najčešće putem hrane (goveda, svinje,perad), neklorirane vode te nepasteriziranog mlijeka. Uzrokuje infekciju kojoj su simptomi glavobolja, proljev, mučnina i grčevi koje u nekim slučajevima prati vrućica. Uspoređujući podatke sa zavoda za javno zdravstvo dviju županija, Primorsko-goranska županija i Grad Zagreb, ustanovljena je veća stopa incidencije u Primorsko-goranskoj županiji. Kampilobakterioza se češće javlja u ljetnim mjesecima dok se u prvom tromjesečju zabilježava niži broj slučajeva. U Republici Hrvatskoj od kampilobakterioze češće obolijevaju pripadnici muškog spola. U Primorsko-goranskoj županiji u razdoblju od 2011.-2015. godine broj prijavljenih slučajeva iznosi 1258 i od toga na muškarce otpada 54,18 %, a na žene 45,82 %. U istom razdoblju u Gradu Zagrebu broj prijavljenih slučajeva iznosi 909 i u 56,59 % slučajeva je bilo oboljelih muškaraca. Kampilobakterioza najčešće pogađa djecu i mlade ljude u dobi od 15-29 godina, dok teže infekcije nastaju kod imunokompromitiranih i starijih od 65 godina. Zanimljiva je činjenica da u Gradu Zagrebu u razdoblju od 2011-2015. godine više je bilo oboljelih ispod 18 godina i to u 55,77 % slučajeva. U Primorsko-goranskoj županiji u istom razdoblju oboljelih ispod 18 godina bilo je 45,23% slučajeva. Kampilobakterioza je postala veliki javnozdravstveni problem. Za prevenciju je važna termička obrada hrane, kloriranje vode te pasterizacija mlijeka. Važno je i za osobe zaposlene u ugostiteljstvu pohađati Zdravstveni odgoj. U kuhinjama restorana važno voditi brigu o mikrobiološkoj čistoći ruku, radnih površina te posuđa. |
Abstract (english) | Campylobacteriosis is a zoonosis caused by Campylobacter spp and is a leading cause of acute gastroenteritis. About 80% of infections are caused by Campylobater jejuni, 10% by Campylobacter coli and 0, 1% Campylobacter lari. The only strain proven to be non-pathogenic to humans is Campylobacter jejuni susp. doylei. These bacteria are most commonly transferred via food (poultry, beef, and pork), non-chlorinated water and non-pasteurized milk. They cause an infection characterized by headache, diarrhea, nausea and abdominal cramps sometimes followed by fever. Comparing the data provided by Institutes of Public Health of Primorsko – Goranska County and City of Zagreb, a higher incidence rate was determined in Primorsko – Goranska County. Campylobacteriosis reaches peak prevalence in summer, while few cases are reported in the first trimester. In the Republic of Croatia, men have a higher rate of infection. In Primorsko – Goranska County, from 2011 to 2015, 1258 cases were reported, and 54, 18% of infected were men and 45,82% women. In that same period, in City of Zagreb 909 cases were reported, with 56, 59% of infected being men. Campylobacteriosis is commonly an infection of children and youth (15 to 29 years old), but can cause severe complications in elderly and immunocompromised. From 2011 to 2015, in City of Zagreb 55,77% of infected were under 18 years old, and in Primorsko – Goranska County 45,23%. Campylobacteriosis is becoming a large public health issue. Cooking food thoroughly, chlorinating drinking water and pasteurizing milk are ways to prevent this disease. It is important for hospitality workers to be properly educated about food safety, and to pay attention to cleanliness of hands, dishes and surfaces on which food is prepared. |