Abstract | Šećer je neizostavan sastojak hrane koju konzumiramo, ali pretjerana konzumacija šećera uzrokuje debljanje, pojavu karijesa, dijabetesa itd. Podizanjem svijesti o opasnostima bijelog šećera, raste potrošnja zamjena za šećer, a na tržištu se nalazi niz različitih umjetnih i prirodnih zaslađivača. Dugi niz godina znanstvenici pokušavaju naći idealan zaslađivač koji bi izazivao osjet slatkoće kao i šećer, ali bez kalorija i negativnih utjecaja na zdravlje koje ima bijeli šećer. Uz sve napore, idealan zaslađivač ne postoji, ali postoji mnogo zamjena za šećer koje se uz pravilno konzumiranje mogu sigurno koristiti. Različite studije ukazale su na opasnosti umjetnih zaslađivača, ali je zaključak svih studija da je ključ korištenja umjetnih zaslađivača umjerenost i količina. Ako se umjetni zaslađivači konzumiraju u preporučenim količinama, nema opasnosti za zdravlje. Svakim danom su sve popularniji prirodni zaslađivači kao zdravija alternativa šećeru i umjetnim zaslađivačima. Prirodni zaslađivači imaju nižu kalorijsku vrijednost od šećera, te za razliku od umjetnih zaslađivača sadrže vitamine i minerale što ih čini izrazito nutritivno vrijednima. Iako zamjene za šećer mogu pomoći pri gubitku tjelesne mase, važno je naglasiti da ne potiču promjenu životnih navika niti potiču na smanjen unos hrane.
Zaslađivači se koriste kao aditivi u hrani, zamjenjuju šećer u mnogim proizvodima smanjene energijske vrijednosti. |
Abstract (english) | Sugar is an inseparable part of the food we consume, but too much sugar causes obesity, tooth decay, diabetes etc. Raising the awareness about the dangers of white sugar, increases consumption of sugar substitute, and today you can buy a range of artificial and natural sweeteners. For many years scientists have been trying to find the ideal sweetener that would provoke the sensation of sweetness as sugar but without the calories and negative impacts on health, which has white sugar. With all the efforts, the ideal sweetener does not exist, but there are many sugar substitute that, with proper consuming, can be used safely. Various studies have pointed out the dangers of artificial sweeteners , but the conclusion of all these studies that the key of using artificial sweeteners is moderation and quantity. If artificial sweeteners are consumed in the recommended amounts, there is no danger to health. Every day, natural sweeteners are becoming increasingly popular as a healthier alternative to sugar and artificial sweeteners. Natural sweeteners have lower caloric value than sugar, and unlike artificial sweeteners contain vitamins and minerals, which makes them highly nutritious. Although sugar substitutes can help you lose weight, it is important to emphasize that they don't inspire changing habits nor encourage to reduce food intake.
Sweeteners are used as food additives, replacing sugar in many products with reduced energy value. |