Abstract | Crohn's disease (CD), which can affect any segment of the gastrointestinal (GI) tract from the mouth to the anus, and ulcerative colitis (UC), which is primarily limited to the colon and rectum, are the two kinds of inflammatory bowel disease (IBD). These are chronic relapsing-remitting idiopathic immune-mediated inflammatory illnesses that primarily affect the gastrointestinal system and have potentially life-threatening extraintestinal manifestations.
While clinicians often track the direct impact of disease on their patients, such as changes in laboratory testing or imaging, it's also vital to think about how IBD affects the quality of life. When evaluating a patient's health-related quality of life (HRQoL), all areas of their lives are considered, including psychological and functional domains that a specific disease may impact.
IBD is linked to a slew of unpleasant symptoms, including the need for frequent bowel movements, abdominal pain, lethargy, sleep disturbances, and poor nutrition. Because IBD is a chronic, relapsing disorder with a diagnosis generally occurring at a young, developmentally crucial age, the impact on life quality is likely to be considerable. All of these can harm HRQoL indicators, which have been known for over 20 years.
Diet plays a vital role in the pathogenesis of IBD, with some dietary components having a more significant impact on the gut microbiome and the ability to worsen or alleviate the course of IBD.
The challenges of pharmacotherapy adherence and their loss of response, as well as the realization that all children with IBD require appropriate nutritional assessment and support to avoid growth retardation due to malnutrition, have led to the development of specific diets as the primary treatment for IBD.
Enteral nutrition remission induction in children with Crohn’s disease, without additional immune suppression, is a well-known and effective method, especially in those with mild or moderate disease. Unfortunately, it is not effective for remission maintenance and treatment interruption due to non-tolerance or non-compliance is common.
Novel nutritional approaches with a combination of EN and normal diet with inclusion/exclusion of foodstuffs result in better compliance, absence of side effects and prolonged remission.
Therefore, diet measures could play an important role in IBD treatment in both children and adults, and are subject to many ongoing studies. |
Abstract (croatian) | Crohnova bolest (CB), koja može zahvatiti bilo koji segment gastrointestinalnog (GI) trakta od usta do anusa, i ulcerozni kolitis (UK), koji je prvenstveno ograničen na debelo crijevo i rektum, dvije su vrste upalne bolesti crijeva (UBC). To su kronične recidivirajuće idiopatske imunološki posredovane upalne bolesti, koje prvenstveno utječu na gastrointestinalni sustav i imaju potencijalno po život opasne izvancrijevne manifestacije.
Dok liječnici često prate učinak bolesti na svoje pacijente, temeljem promjena u laboratorijskim pretragama ili nalazima slkiovnih metoda , također je važno razmisliti o tome kako UBC utječe na kvalitetu života. Prilikom procjene kvalitete života bolesnika povezane sa zdravljem (HRQoL), uzimaju se u obzir sva područja njegovog života, uključujući psihološke i funkcionalne domene na koje određena bolest može utjecati.
UBC je povezan s nizom neugodnih simptoma, uključujući potrebu za čestim pražnjenjem crijeva, bolove u trbuhu, letargiju, poremećaje spavanja i lošu prehranu. Budući da je UBC kronični, relapsirajući poremećaj s dijagnozom koja se općenito javlja u mladoj, razvojno ključnoj dobi, utjecaj na kvalitetu života vjerojatno će biti značajan. Sve to može štetiti pokazateljima HRQoL-a koji su poznati već više od 20 godina.
Prehrana igra vitalnu ulogu u patogenezi UBC-a, pri čemu neke komponente prehrane imaju značajniji utjecaj na crijevni mikrobiom i sposobnost pogoršanja ili ublažavanja tijeka UBC-a.
Izazovi zbog nepridržavanja farmakoterapiji i gubitka odgovora, kao i spoznaja da je djeci s UBC-om potrebna odgovarajuća nutritivna procjena i podrška kako bi se izbjeglo usporavanje rasta zbog pothranjenosti, doveli su do razvoja specifične prehrane kao primarnog liječenja UBC-a.
Uvođenje u remisiju enteralnom prehranom, u djece s Crohnovom bolesti bez dodatne imunosupresije već je poznata i djelotvorna metoda osobito u onih s blagim ili srednje teškim oblikom bolesti. Nažalost se nerijetko prekida zbog nesuradljivosti ili nepodnošljivosti a nije pogodna niti kao terapija održavanja.
Noviji nutritivni pristupi u kojima se kombiniraju enteralna prehrana i uobičajena prehrana uz isključivanje/uključivanje određenih namirnica (CDED) rezultiraju prije svega boljom suradljivošću, odsustvom nuspojava i duljem trajanju remisije.
Stoga, dijetalne mjere mogu igrati važnu ulogu u liječenju UBC bolesti u djece i odraslih te je utjecaj prehrane na patogenezu i dinamiku bolesti i dalje predmet brojnih istraživanja. |