Title Učinak naglašenog upozoravanja na smanjenje unosa kuhinjske soli
Author Nina Pinjuh Markota VIAF: 308784041
Mentor Mirjana Rumboldt (mentor)
Committee member Ozren Polašek (predsjednik povjerenstva)
Committee member Monika Tomić (član povjerenstva)
Committee member Dragan Ljutić (član povjerenstva)
Granter University of Split School of Medicine Split
Defense date and country 2015, Croatia
Scientific / art field, discipline and subdiscipline BIOMEDICINE AND HEALTHCARE Clinical Medical Sciences Internal Medicine
Universal decimal classification (UDC ) 616 - Pathology. Clinical medicine
Abstract UVOD. Prekomjerni unos kuhinjske soli je jedan od glavnih čimbenika rizika za razvoj KV bolesti.
Oko 70% bolesti vezane za hipertenziju odnosi se na nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju. Za
razliku od razvijenih zemalja glavni izvor kuhinjske soli u ovim zemljama je sol dodana prilikom
kuhanja i dosoljavanje hrane. S obzirom na različite izvore kuhinjske soli u hrani, strategije za
smanjenje njezinog unosa se također moraju razlikovati. Cilj istraživanja je bio ispitati utjecaj
naljepnica upozorenja postavljenih na soljenke i kućne spremnike soli, na dnevni unos soli.
ISPITANICI I METODE. Stotinu i pedeset odraslih hipertoničara je podijeljeno u dvije skupine.
Kontrolna skupina ispitanika je dobila samo letak sa upozorenjem o štetnosti prekomjernog unosa
soli. Istraživana skupina je osim letka dobila i naljepnice upozorenja koje su postavili na kućne
spremnike soli. Svim ispitanicima je mjerena 24 satna natriurija i arterijski tlak pred početak
istraživanja, te mjesec i dva mjeseca nakon intervencije.
REZULTATI
Prosječna 24 satna natriurija je iznosila 207 ± 71 mmol/24 h u kontrolnoj skupini te 211 ± 85
mmol/24 h u istraživanoj skupini (P= 0,745). Mjesec dana i dva mjeseca nakon intervencije je došlo
do statistički značajnog sniženja 24 satne natriurije u istraživanoj skupini 183 ± 63 i 176 ± 55 (P<
0,001), za razliku od kontrolne skupine 203 ± 60 i 200 ± 58 (P= 0,147). Prosječne vrijednosti
arterijskog tlaka na početku istraživanja iznosile su 143,7/84,1 mm Hg, u kontrolnoj skupini te
142,9/84,7 mm Hg u istraživanoj skupini (P= 0,667). Mjesec dana i dva mjeseca nakon intervencije
je došlo do statistički značajnog sniženja arterijskog tlaka za 5,3/2,9 mm Hg u istraživanoj skupini,
za razliku od kontrolne skupine 0,4/0,9 mm Hg. Ispitanici koji su izdašnije smanjili dnevni unos
soli imali su i značajnije sniženje arterijskog tlaka (r2 = 0,599; P<0,001).
ZAKLJUČAK: primjenom naljepnica upozorenja o štetnosti prekomjernog unosa soli moguće je
značajno smanjiti dnevni unos kuhinjske soli. Smanjenje dnevnog unosa soli za 35 mmol rezultiralo
je prosječnim sniženjem arterijskog tlaka za 5-6/2-3 mm Hg. Primjena ovakvih naljepnica, može
značajno doprinijeti smanjenju dnevnog unosa soli u populaciji uz vrlo nisku cijenu.
Abstract (english) Background. Excessive salt intake is a major cardiovascular risk factor. At variance to the
developed countries, the main source of sodium in transitional and developing countries is salt
added while cooking and/or at the table. The objective of this trial was to examine the impact of
warning labels placed on home salt containers on daily salt intake.
Subjects and methods. A sample of treated hypertensives (n= 150) was randomised in two
subgroups, one receiving just a leaflet about the harmful effects of excessive salt intake (control, n=
74), and the other one receiving in addition warning stickers for household salt containers
(intervention, n= 76). Arterial blood pressure (BP) and 24 h urinary sodium excretion (Na24) were
measured in all the subjects at the start of the trial, and one month and two months later.
Results. The average starting Na24 was 207 ± 71 mmol in the control group and 211 ± 85 mmol in
the intervention group (P= 0.745). One month and two months later a significant decrease was
observed in the intervention group (to 183 ± 63 and 176 ± 55 mmol; P<0.001), as opposed to the
control group (203 ± 60 and 200 ± 58 mmol; P= 0.147). Initial BP was 143.7/84.1 mm Hg in the
control, and 142.9/84.7 mm Hg in the intervention group (P= 0.667). One month and two months
later a significant drop in BP, by 5.3/2.9 mm Hg was observed in the intervention group as opposed
to the control group (0.4/0.9 mm Hg). Decrease in Na24 positively correlated to BP lowering (r2 =
0.599; P<0.001).
Conclusions. A significant reduction in Na24 and BP is achieved with warning labels on harmful
effects of excessive salt intake. Decreasing daily salt input by 35 mmol may result in an extra BP
lowering by some 5-6/2-3 mm Hg.
Keywords
Hipertenzija
Natrijev klorid
Keywords (english)
Hypertension
Sodium Chloride
Language croatian
URN:NBN urn:nbn:hr:171:577922
Study programme Title: Basic and clinical medical sciences Study programme type: university Study level: postgraduate Academic / professional title: doktor/doktorica znanosti, područje biomedicine i zdravstva, polje kliničke medicinske znanosti (doktor/doktorica znanosti, područje biomedicine i zdravstva, polje kliničke medicinske znanosti)
Type of resource Text
File origin Born digital
Access conditions Open access
Terms of use
Created on 2023-05-15 10:59:09