Abstract | Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kemijskog sastava kestena na 10 različitih uzoraka prikupljenih s različitih prirodnih staništa na području Bilogore. U svakome uzorku određen je udio vode, sirove masti, proteina, pepela, ukupnog i prirodnog inverta te udio saharoze. Dobiveni rezultati su pokazali: udio suhe tvari kretao se od 45,00 do 50,02 g/100g s.t., udio vode od 49,98 do 55,00 g/100g s.t., udio pepela kretao se od 1,05 do 1,22 g/ 100g s.t., udio sirove masti kretao se od 1,33 do 2,39 g/ 100g s.t., udio proteina kretao se od 2,30 do 3,00 g/100 g s.t., udio škroba kretao se od 29,73 do 34,05 g/ 100g s.t., udio reducirajućih šećera kretao se od 0,72 do 0,90 g/100g s.t., udio saharoze kretao se od 7,19 do 8,88 g/100 g s.t. Analiza podataka pokazala je da ne postoje značajne razlike među uzorcima po udjelu pojedine komponente. |
Abstract (english) | The aim of this study was to determine the chemical composition of chestnut on 10 different samples collected from different natural habitats of Bilogora. In each sample share of water, crude fat, proteins, starch, ash, natural and total invert and sucrose was determined. Samples contained (g/100g dry matter basis) water 49,98-55,00, ash 1,05-1,22, crude fat 1,33-2,39, proteins 2,30-3,00, starch 29,73-34,05, reducing sugars 0,72-0,90, sucrose 7,19-8,88. According to data analysis, there are no significant differences in share of single chemical component between the samples. |