Abstract | U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz 3 različita područja u Karlovačkoj i Zagrebačkoj Županiji. Prikupljeno je 30 uzoraka sa slijedećih lokaliteta: Medvednica, Žumberačka gora i Samoborska gora. Kemijskom analizom uzoraka dobiveni su slijedeći rezultati: raspon udjela vode iznosi 46,00-59,65 %, udjela pepela 1,00-1,32 %, udjela masti 0,92-3,49 %, udjela proteina 2,20-3,61 %, udjela škroba 25,14-32,97 %, udjela prirodnog inverta 0,52-0,87 % i udjela saharoze 6,26-10,92 %. Analizom varijance utvrđeno je da između istraživanih područja postoji statistički značajna razlika za sve ispitane parametre koja se može pripisati karakteristikama tla, reljefu, klimatskim uvjetima, blizini vodenih površina kao i nadmorskoj visini, dok među uzorcima unutar istog područja nema statistički značajne razlike. |
Abstract (english) | In this paper the given samples of chestnuts from 3 different habitats in Croatia were analyzed. 30 samples were collected from the area of Medvednica, Žumberačka gora and Samoborska gora. Results showed that water content ranged from 46,00-59,65 %, ash ranged from 1,00-1,32 %, total fat ranged from 0,92-3,49 %, protein ranged from 2,20-3,61 %, starch ranged from 25,14-32,97 %, reducing sugar ranged from 0,52-0,87 % and surcose ranged from 6,26-10,92 %. According to all analyzed parameters ANOVA showed statistically significant differences between the distibution area of chestnut but no statistically significant differences within each area. |