Abstract | Cilj ovog istraživanja bio je, putem online upitnika, prikupiti podatke o navikama, stavovima i mišljenju potrošača o medu. Istraživanje je obuhvatilo 175 ispitanika, a rezultati su obzirom na navike pokazali kako ispitanici najčešće konzumiraju med na tjednoj bazi (37,1 %) pri čemu starije skupine ispitanika konzumiraju med češće od mlađih skupina ispitanika, a visokoobrazovani ispitanici konzumiraju med češće od ispitanika sa osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovanjem. Također, 72,0 % ispitanika med nabavlja direktno od proizvođača, a 73,7 % ispitanika nikada ne nabavlja med iz specijalizirane trgovine. Obzirom na stavove, rezultati istraživanja pokazuju kako se ispitanici u visokom postotku slažu kako konzumiraju med zbog povoljnog utjecaja na zdravlje, općenite kvalitete, te nutritivne vrijednosti (84,0 %, 83,4 %, odnosno 70,3 %). Rezultati istraživanja mišljenja potrošača pokazuju kako se najviši postotak ispitanika slaže kako na kvalitetu meda ukazuju okus, aroma i tekstura (66,9 %, 66,3 %, odnosno 64,0 %), a u najvišem postotku (91,4 %) se slažu kako med ima pozitivan učinak na imunološki sustav, dok se u nešto nižim postotcima slažu kako med sadrži bioaktivne sastojke, ima pozitivan učinak na kožu, antikancerogeni učinak, te pozitivan učinak na neurodegenerativne promjene (80,0 %, 69,1 %, 56,0 %, odnosno 49,0 %). |
Abstract (english) | The aim of this research was, through an online questionnaire, to collect data on the habits, attitudes and opinions of consumers about honey. The study included 175 respondents, and the results showed that the respondents most often consume honey on a weekly basis (37,1 %), with older groups consuming honey more often than younger groups of respondents, and highly educated respondents consuming honey more often than primary school and secondary school respondents. Also, 72,0 % of respondents acquire honey directly from producers, and 73,7 % of respondents never purchase honey from a specialized store. Considering the attitudes, the results of the research show that a high percentage of respondents agree that they consume honey due to the beneficial effect on health, general quality, and nutritional value (84,0 %, 83,4 % and 70,3 %, respectively). The results of consumer opinion research show that the highest percentage of respondents agree that the quality of honey is indicated by taste, aroma and texture (66,9 %, 66,3 % and 64,0 %, respectively) and the highest percentage (91,4 %) of respondents agrees that honey has a positive effect on the immune system, while slightly lower percentages agree that honey contains bioactive ingredients, has a positive effect on the skin, anticancer effect, and a positive effect on neurodegenerative changes (80,0 %, 69,1 %, 56,0 % and 49,0 %, respectively). |