Abstract | Cilj ovog eksperimentalnog rada bio je odrediti kemijski sastav 35 uzoraka maruna s područja Učke – Liganj. Dobiveni rezultati su uspoređeni s podacima drugih istraživanja zbog razlike u klimi, tlu i načinu uzgoja maruna. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio pepela, udio ukupnih proteina, udio reducirajućih šećera, udio saharoze, udio škroba te udio masti. Rezultatima istraživanja dobiveni su sljedeći podaci: udio vode je u rasponu od 48,01 % do 56,53 %, udio pepela od 0,85 % do 1,33 %, udio proteina u rasponu od 4,71 % do 6,13 %, udio reducirajućih šećera je u intervalu od 0,45 % do 1,07 %, udio saharoze od 7,17 % do 14,42 %, udio škroba u rasponu od 22,70 % do 38,95% te udio masti u rasponu od 1,43 % do 2,75 %. Najveća odstupanja od ostalih istraživanja primjećena su kod udjela reducirajućih šećera i udjela škroba. Zaključeno je da postoji razlika u kemijskom sastavu s obzirom na geografski položaj. |
Abstract (english) | This experimental study aimed to determine the chemical composition of 35 marron samples from Učka - Liganj location. The results were compared with data from other studies due to the difference in climate, soil and cultivation methods of chestnuts. The content of water, ash, total proteins, reducing sugars, sucrose, starch, and fat were determined. By conducting the research, the following results were obtained: water content range from 48.01 % to 56.53 %, ash content range from 0.85 % to 1.33 %, total proteins content range from 4.71 % to 6.13 %, reducing sugars content range from 0.45 % to 1.07 %, sucrose content range from 7.17 % to 14.42 %, starch content range from 22.70 % to 38.95%, and fat content range from 1.43 % to 2.75 %. It was concluded that there is a difference in chemical composition concerning geographical location. |