Abstract | Škrlet je autohtona sorta podrijetlom iz vinogradarskih podregija Pokuplje i Moslavina. Osim imena Škrlet, ova se sorta naziva i Škrlet bijeli, Škrlet tusti, Škrtec, Ovnek žuti, Vinek žuti, Ovinek slatki, Osukač, Žutak, Kanigl Grüner i dr. Analizirano je pet vina sorte Škrlet, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom i petrinjskom vinogorju, podregija Moslavina. Kemijskim analizama su određene koncentracije ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, glukoze, fruktoze, jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola, a i plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Od analiziranih uzoraka vina, ukupno četiri uzorka zadovoljavaju uvjete propisane Pravilnikom, dok jedan uzorak odstupa od navedenog Pravilnika glede koncentracije glicerola, ukupnih kiselina i šećera. |
Abstract (english) | Škrlet is an autochtonous cultivar of the continental subregions Moslavina and Pokuplje in Croatia. Its synonyms in use are: Škrlet bijeli, Škrlet tusti, Škrtec, Ovnek žuti, Vinek žuti, Ovinek slatki, Osukač, Žutak, Kanigl Grüner etc. Samples of five wines Škrlet from private wine producers were analysed. The cultivation areas of this wines are wine-growing hill Voloder - Ivanić Grad and Petrinja in the subregion Moslavina. The chemical analyses were applied to define the concentrations of total sugar, extract, acids (total and volatile) as well as free, bound and total sulfur dioxide. High pressure liquid chromatography (HPLC) was used for detection of ethanol, glucose, fructose, saccharose, malic acid, lactic acid and glycerol. Ethanol concentration was also detected by gas chromatography (GC). The results of basic analyses of four wines were in agreement with Croatian wine legislation. One sample showed deviation from wine requirements for concentrations of glycerol, total acids and sugar. |