Abstract | Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj biofortificirane soje i kukuruza selenom na proizvodne, klaoničke, biokemijske i tehnološke pokazatelje u tovu pilića. Istraživanje je provedeno na 90 tovnih pilića ravnomjerno raspoređenih u tri skupine. Prva skupina (K) hranjena je sa standardom smjesom, druga skupina (P1) hranjena je smjesom koja se sadržavala biofortificiranu soju, dok je treća skupina (P2) hranjena smjesom koja je sadržavala biofortificiranu soju i biofortificirani kukuruz. Soja u kontrolnoj skupini imala je koncentraciju selena 0,044 mg/kg, a kukuruz je imao 0,016 mg/kg dok je biofortificirana soja imala koncentraciju selena 0,16 mg/kg, a biofortificirani kukuruz 0,03 mg/kg selena. Iz ovih podataka smo dobili koncentraciju selena u K skupini od 0,06 mg/kg smjese, P1 skupini 0,16 mg/kg smjese, P2 skupini 0,19 mg/kg smjese. Proizvodni pokazatelji nisu pružili značajne statističke razlike osim u tjelesnoj masu u četvrtom tjednu tova. Biokemijska analiza krvi pokazala je statistički značajnu razliku jedino u koncentraciji željeza (Fe). Klaonički pokazatelji pokazali su značajnu statističku razliku između pojedinih dijelova trupa, tako su prsa u P2 skupini imali puno veću masu od K i P1 skupine. Rezultati tehnoloških analiza pokazali su statistički značajnu razliku između P2 skupine i K, P1 skupine i to u koncentraciji selena u bijelom mesu i zabatku. Na kraju ovoga istraživanja možemo zaključiti kako nismo postigli veliku razliku u proizvodnim pokazateljima u skupinama koje smo hranili biofortificiranom komponentama. Odlični rezultati su se pokazali u masi određenih dijelova trupa, u ovome slučaju masi prsa. Prsa (bijelo meso) predstavlja najkvalitetniji dio trupa, a također i najskuplji. Također koncentracija selena u bijelom mesu i zabatku je veća u odnosu na meso hranjeno standardnom smjesom. Iz ovih rezultata možemo vidjeti kako je opravdano koristiti komponente biofortificirane selenom zbog toga što se masa najkvalitetnije dijela trupa poveća i koncentracija selena u mesu je povećana. Takvo meso možemo svrstati u funkcionalnu hranu i kao takva postiže veću cijenu na tržištu |
Abstract (english) | The aim of this study was to determine the impact of biofortified soybean and selenium corn on production, slaughter, biochemical and technological parameters in broiler fattening. The study was conducted on 90 fattening chickens evenly distributed in three groups. The first group (K) was fed with a standard mixture, the second group (P1) was fed a mixture containing biofortified soy, while the third group (P2) was fed a mixture containing biofortified soy and biofortified corn.
Soybeans in the control group had a selenium concentration of 0.044 mg / kg and maize had 0.016 mg / kg, while biofortified soybeans had a selenium concentration of 0.16 mg / kg and biofortified corn of 0.03 mg / kg of selenium. From these data we obtained selenium concentration in the K group of 0.06 mg / kg of the mixture, P1 group of 0.16 mg / kg of the mixture, P2 group of 0.19 mg / kg of the mixture.The production indicators did not provide significant statistical differences except for body weight in the fourth week of fattening. Blood biochemical analysis showed a statistically significant difference only in iron (Fe) concentration. The slaughterhouse indicators showed a significant statistical difference between the individual carcass parts, so the chest in the P2 group had a much larger mass than the K and P1 groups. The results of the technological analyzes showed a statistically significant difference between the P2 group and the K, P1 group in the concentration of selenium in white meat and gob.At the end of this research, we can conclude that we did not make much difference in the production indicators in the groups fed the biofortified components. Excellent results have been shown in the mass of certain parts of the trunk, in this case the mass of the chest. Breast (white meat) represents the highest quality part of the carcase and also the most expensive. Also, the concentration of selenium in white meat and gob is higher than meat fed with the standard mixture.
From these results we can see that it is justified to use selenium biofortified components because the mass of the highest quality carcass is increased and the concentration of selenium in the meat is increased. Such meat can be classified as functional food and as such achieves a higher price on the market |