Abstract | Riječ „kvasac“ potječe od staroengleske riječi gist - gyst, i od indoeuropske riječi „yes“ što može značiti pjena
ili mjehurić. Smatra se da su mikrobi kvasca jedan od najranijih otkrivenih organizama. Zabilježene su mnoge
vrste i sojevi kvasca koji se koriste u hranidbi konja, no najčešći su Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces
boulardii. S. cerevisiae bogat je visokoprobavljivim proteinima, vitaminima (B6, tiamin, biotin, riboflavin,
nikotinska kiselina i pantotenska kiselina), magnezijem i cinkom, no siromašan je sadržajem kalcija. Prednosti
korištenja kvasca za konje: smanjivanje negativnog utjecaja koncentrirane hrane s visokim udjelom škroba,
poboljšanje probave proteina, poboljšanje dostupnosti kalcija i fosfora, poboljšanje nutritivne vrijednosti
nekvalitetnog sijena, poboljšanje atletskih performansi konja, poboljšanje kvalitete hrane u hranidbi gravidnih
kobila te bolji rast sisajuće ždrebadi. Prilikom pokusa u kojem su sudjelovali poni konji dokazano je da konji
koji su hranjeni s dodatkom kvasca imaju umanjenu proizvodnju acetata u debelom crijevu, a povećanu
probavu suhe tvari. Nadalje, u sličnom istraživanju u kojem se koristi kvasac Yea – Sacc® 1024 dolazi do
zaključka kako se povećava proizvodnja acetata u većini krmnih smjesa dok u sjenaži ne. Dodavanjem Yea –
Sacc® 1024 laminitičnim konjima u hranidbu, uvjetovao je bolju razgradljivost krme, dok je povećana količina
acetata povećala fibrolitičku aktivnost. Gledajući s druge strane, konzumacija veće količine žitarica može
uvjetovati preosjetljivost na pojedine bolesti kao što su kolike, laminitis i dr. Rezultati istraživanja su pokazali
da je veća kvaliteta mlijeka bila kod kobila koje su bile podvrgnute hranidbi 20 g/dan. Osim na kvalitetu
mlijeka, kvasac je ima dobar utjecaj na dobro djelovanja anaerobnih bakterija i laktatnih utilizatora. Jedina
domaća tvornica krmnih smjesa za konje u Hrvatskoj je Kušić promet d.o.o. Sveti Ivan Zelina, koji u svojim
smjesama koriste žive kulture kvasca S. Cerevisiae. |
Abstract (english) | The word "yeast" comes from the Old English word gist - gyst, and from the Indo-European word "yes", which
can mean foam or bubble. Yeast microbes are thought to be one of the earliest organisms discovered. Many
species and strains of yeast used in horse nutrition have been recorded, but the most common are
Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces boulardii. S. cerevisiae is rich in highly digestible proteins,
vitamins (B6, thiamin, biotin, riboflavin, nicotinic acid and pantothenic acid), magnesium and zinc, but is poor
in calcium content. Advantages of using yeast for horses: reducing the negative impact of concentrated feed
with a high starch content, improving protein digestion, improving the availability of calcium and phosphorus,
improving the nutritional value of low-quality hay, improving the athletic performance of horses, improving
the quality of food in the feeding of pregnant mares and better growth of suckling foals. During an experiment
in which pony horses participated, it was proven that horses fed with added yeast have a reduced production
of acetate in the large intestine, and an increased digestion of dry matter. Furthermore, in a similar study in
which the yeast Yea - Sacc® 1024 is used, it was concluded that the production of acetate increases in most
food mixtures, while it does not in hayloft. By adding Yea – Sacc® 1024 to laminitic horses, it resulted in better
forage degradability, while the increased amount of acetate increased the fibrolytic activity. Looking at it from
the other side, the consumption of a large number of cereals can cause hypersensitivity to certain diseases such
as colic, laminitis, etc. The results of the research showed that the quality of milk was higher in mares that were
fed 20 g/day. In addition to the quality of milk, yeast has a good effect on the functioning of anaerobic bacteria
and lactate utilizators. The only domestic factory of food mixtures for horses in Croatia is Kušić promet d.o.o.
Sveti Ivan Zelina, which use live yeast cultures of S. Cerevisiae in their mixtures. |