Abstract | Plijesni roda Fusarium su najbrojniji rod gljivica koje kontaminiraju kukuruz. Poznat je njihov štetan učinak na zdravlje ljudi i životinja, bilo uzrokovanjem fuzarioze ili akutnim i kroničnim trovanjem mikotoksinima, a temperatura zraka i količina padalina su se pokazale kao vrlo značajni čimbenici o kojima ovisi njihova pojavnost na kukuruzu. Klimatske promjene zbog toga uvelike utječu na kontaminaciju kukuruza i prehrambenih proizvoda dovodeći do porasta koncentracija plijesni na usjevima, većih koncentracija kontaminanata u prehrambenim namirnicama i sve većem riziku za ljudsko zdravlje te smanjenoj isplativosti poljoprivrednih uzgoja.
Mikološka analiza metodom razrjeđenja na hranjivim podlogama (DRBC i MGA) provedena je na 50 uzoraka kukuruza od kojih su 25 iz 2021. godine, a 25 iz 2022. godine. Istraživanje je pokazalo je da su koncentracije plijesni veće na uzorcima iz 2022. godine, za koju je prosječna vrijednost koncentracije na DRBC agaru 7,93 x 105 CFU/g dok je za 2021. srednja vrijednost koncentracije na DRBC agaru 1,32 x 105 CFU/g. Srednja vrijednost koncentracije na MGA agaru je također veća za 2022. godinu. Dobivene srednje vrijednosti su vrlo visoke, a većina uzoraka premašuje dozvoljene maksimalne koncentracije koje smiju biti prisutne u hrani.
Na svim uzorcima je došlo do porasta plijesni roda Fusarium, što pokazuje na dominaciju ovog roda kao kontaminanta kukuruza. Na DRBC agaru plijesni roda Penicillium su izrasle na 96% uzoraka, a plijesni roda Aspergillus na njih 72% što ih čini sljedećima po zastupljenosti. Od ostalih plijesni pojavljuju se vrste iz roda Cladosporium, Absidia, Trichoderma i Mucor, a na 28% uzoraka je uočen porast kvasaca. Svi uzorci s kvascima poraslih na DRBC agaru su iz 2022. godine. Na MGA agaru osim fuzarija je također došlo do porasta kvasaca na nekim uzorcima, od kojih je 84% također iz 2022. godine.
Izolacijom i identifikacijom plijesni roda Fusarium primjenom molekularne metode tj. sekvenciranjem genske regije ITS pokazano je da se u većini uzoraka radi o vrsti F. napiforme i/ili F. verticilloides dok je za samo 6% uzoraka identificirana vrsta F. fujikuroi i/ili F. proliferatum. Sve identificirane vrste pripadaju F. fujikuroi kompleksu vrsta. Genska regija ITS pokazala se nedovoljno specifična za razlučivanje srodnih vrsta unutar fuzarijskih kompleksa. Za razlučivanje vrsta unutar pojedinih fuzarijskih kompleksa potrebno je primijeniti više genskih markera kao što su tef1 i rpb2. Visoka učestalost i dominacija vrsta iz kompleksa F. fujikuroi u uzorcima kukuruza može predstavljati opasnost za zdravlje ljudi jer se radi o uzročnicima mikoza kao i o poznatim proizvođačima mikotoksina, poglavito iz skupine fumonizina. |
Abstract (english) | Molds of the genus Fusarium are the most prevalent fungi contaminating corn. Their harmful effects on human and animal health are well-documented, either through causing fusariosis or through acute and chronic poisoning by mycotoxins. Air temperature and precipitation levels have been identified as significant factors influencing their occurrence in corn. Consequently, climate change greatly impacts the contamination of corn and food products, leading to increased concentrations of molds in crops, higher contaminant levels in food products, an elevated risk to human health, and reduced profitability in agricultural production.
Mycological analysis using the dilution method on nutrient media (DRBC and MGA) was conducted on 50 corn samples, 25 from 2021 and 25 from 2022. The study revealed that mold concentrations were higher in the 2022 samples, with an average concentration value on DRBC agar of 7.93 x 10⁵ CFU/g, compared to an average concentration value on DRBC agar of 1.32 x 10⁵ CFU/g for 2021. The average concentration value on MGA agar was also higher for 2022. The obtained average values are very high, with most samples exceeding the maximum allowable concentrations permitted in food.
All samples showed an increase in molds of the genus Fusarium, and in the majority of samples, they were the dominant genera. On DRBC agar, molds of the genus Penicillium grew on 96% of samples, and molds of the genus Aspergillus on 72%, making them the next most prevalent. Other molds present included species from the genera Cladosporium, Absidia, Trichoderma, and Mucor, with 28% of the samples showing yeast growth. All samples with yeast growth on DRBC agar were from 2022. On MGA agar, in addition to Fusarium, yeast growth was also observed on some samples, 84% of which were from 2022.
Isolation and identification of molds of the genus Fusarium using molecular methods, specifically sequencing of the ITS gene region, demonstrated that most samples contained the species F. napiforme and/or F. verticillioides, while only 6% of the isolates were identified as F. fujikuroi and/or F. proliferatum. All identified species belong to the F. fujikuroi species complex. The ITS gene region proved to be insufficiently specific for distinguishing closely related species within the Fusarium complexes. To differentiate species within specific Fusarium complexes, the application of multiple genetic markers, such as tef1α and rpb2, is required. The high prevalence and dominance of species from the F. fujikuroi complex in corn samples may pose a risk to human health, as they are known pathogens causing mycoses and are recognized producers of mycotoxins, particularly fumonisins. |