Abstract | Provedeno je etnobotaničko istraživanje na otoku Krku, a u istraživanju je sudjelovalo 25 osoba starijih od 55 godina koji raspoznaju i koriste samoniklo ljekovito i jestivo bilje. Ispitanici su naveli 28 ljekovitih i 25 jestivih biljnih vrsta, te neke biljne vrste koje koriste kao začin. Uvjet je bio da je znanje o tradicionalnom načinu izrade i primjeni ljekovitih pripravaka stečeno iz naroda, usmenom narodnom predajom. Većina ispitanika navodila je kadulju, pelin, koprivu, crkvinu i gospinu travu kao biljke koje često koriste za liječenje. Najčešće se primjenjuju kao čajevi (infuzi), a kao indikacije navođene su prehlada, kašalj, probavne tegobe te problemi s kardiovaskularnim sustavom. Od samoniklih jestivih biljaka najčešće su spominjane šparoga, smokva, kopriva i maslačak (divlji radić). Neke biljke imaju jestive plodove, dok se neke pripremaju svježe kao salata. Navedene su i biljne vrste koje se koriste kao začin, npr. mažuran, ružmarin, konopljika i lovor. Usporedbom primjene biljnih vrsta u narodu i u službenoj ljekarničkoj praksi, moguće je zaključiti da se većina biljaka opravdano koristi za indikacije koje su navodili ispitanici i da je velik broj vrsta u primjeni u suvremenoj fitofarmaciji. |
Abstract (english) | Ethnobotanical research was carried out on the island of Krk. The research included 25 participants older than 55 who recognize and use wild medicinal and edible plants. Respondents listed 28 medicinal and 25 edible wild plants and several species that are used as spices. The main criteria was that the knowledge about traditional usage of those herbs was exclusively gained from folk tradition. The most commonly listed herbal species used for curing were sage, absinthe, nettle, lichwort and St. John's wort. The most common application used is tea (infusion), and those herbal preparations are mostly used to treat cold, cough, digestive problems and problems with cardiovascular system. For edible herb species, most participants listed asparagus, fig, nettle and dandelion. Some of the plant species used as spice are marjoram, rosemary, chaste tree berry and laurel. Comparing traditional folk knowlegde against official pharmacy practice, it can be concluded that the use of most herbs stated from respondents are scientifically validated and many species are being used in modern phytopharmacy. |