Abstract | U ovo su etnobotaničko istraživanje bila uključena 32 ispitanika u Zaboku i njegovoj ruralnoj okolici. Prikupljeni su podaci o tradicionalnoj upotrebi samoniklog bilja, a tri ispitanika isključena su iz daljnje analize zbog netradicionalnog znanja. Za navedeno područje nema prijašnjih etnobotaničkih podataka. Istraživanje je provedeno tijekom svibnja i lipnja 2017. te travnja i svibnja 2018. godine. Zabilježena je upotreba 116 samoniklih biljnih svojti, svrstanih u 54 porodice. Najčešće se upotrebljavaju biljke iz porodice Asteraceae (24,07%), Rosaceae (18,51%) i Lamiaceae (12,96%). Prema učestalosti korištenja pojedinih dijelova biljaka zabilježeno je da se najčešće koriste listovi i drugi nadzemni dijelovi (55,20%), a zatim slijede cvijet (22,72%), plodovi (14,2%), cijela biljka (3,90%) i podzemni dijelovi (3,90%). Istraživanjem je zabilježeno da se 116 biljnih svojti koristi na 204 načina. Samonikle biljke se koriste najčešće kao čajevi (16,17%), za prehranu ljudi (15,68%), u medicinske svrhe (11,27%) i kao dodatak rakijama (11,27%). |
Abstract (english) | In this ethnobotanical research 32 interviewees in Zabok and its rural area were included. Data on traditional use of wild plants were collected and three interviewees are excluded from further analysis due to non-traditional knowledge. So far, there are no recorded ethnobotanical data for aforesaid area. Research was carried out during May and June 2017, and April and May 2018. Use of 116 plant taxa, classified in 54 families, is recorded. The most used plants are from families Asteraceae (24,07%), Rosaceae (18,51%) and Lamiaceae (12,96%). The most frequently used plant parts are leaves and other aerial parts (55,20 %), followed by flowers (22,72%), fruits (14,28%), whole plant (3,90%) and underground parts (3,90%). The research has shown that 116 plant taxa are used in 204 ways. Plant species are mainly used as tea (16,17%), in human nutrition (15,68%), for medical purposes (15,68%) and as a brandy flavoring (11,27%). |