Abstract | Mikotoksini potječu od gljiva, odnosno od plijesni, uzrokuju mnoge bolesti kako u životinja, tako i u čovjeka. Imaju štetan utjecaj na namirnice, stočnu hranu (krmivo) i ostali organski materijal, ali su isto tako toksični za životinje i čovjeka. Mogu se pronaći u brašnu, žitaricama, stočnoj hrani, mlijeku i mliječnim proizvodima. Glavni rodovi plijesni koji proizvode mikotoksine toksične za ljude su Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Phoma, Diploidia, Alternaria, Claviceps, Pithomyces i Stachybotrys, a prva tri navedena roda su najzastupljenija i od njih potječe najveći broj toksina. Najvažniji mikotoksini koji uzrokuju razne bolesti su: aflatoksini, okratoksini, islanditoksini, luteoskirin, cikloklorotin, sterigmatocistin, grizeofulvin, zearalenon, citrinin, citreomicetin, deoksinivalenol, patulin, penicilinska kiselina, citreoviridin, T-2 toksin. |
Abstract (english) | Mycotoxins are derived from fungi, specifically mold, cause many diseases both in animals and in humans. They have harmful impact on groceries, stern and other organic material, but also they are toxic for animals and humans. They can be found in flour, cereals grain, stern, milk an milk products. The main genders of mold which are toxic for humans are: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Phoma, Diploidia, Alternaria, Claviceps, Pithomyces i Stachybotrys, but the first three of them are the most presentative and the largest number of toxins are derived from those three genders. The most important mycotoxins which cause diseases are: aflatoxins, ochratoxins, islanditoxins, luteoskirin, cyclochlorotine, sterigmatocystin, griseofulvin, zearalenone, citrinin, citreomycetin, patulin, penicillic acid, citreoviridin, deoxynivalenol and T-2 toxin. |