Abstract | Ambalažni materijali, prema Pravilniku Republike Hrvatske (NN RH 97/2005), predstavljaju svaki materijal od kojeg se proizvodi ambalaža (staklo, plastika, papir, karton, drvo, metal, višeslojni materijali i drugi materijali). Mliječni proizvodi dobiveni su preradom svježeg mlijeka, a najčešće se dobivaju fermentacijom mlijeka uz prisustvo mliječnih bakterija. U mliječne proizvode ubrajaju se jogurt, vrhnje, sir, sladoled i maslac. Pakiranje mliječnih proizvoda je vrlo važno zbog očuvanja proizvoda od kvarenja, održavanja karakterističnih svojstava i nutritivnog sastava. Cilj ambalaže za pakiranje mliječnih proizvoda je dostava nutritivno vrijednog, zdravstveno ispravnog proizvoda u ekonomičnoj ambalaži krajnjem potrošaču. Kriteriji za odabir pakiranja mliječnih proizvoda su zakonodavstvo, troškovi proizvodnje, okolina, zatim utjecaj kisika, vodene pare, topline i opasnosti tijekom transporta te kompatibilnost materijala. Također, ambalažni materijal za pakiranje mliječnih proizvoda mora biti otporan na fizikalne, kemijske i mikrobiološke promjene ovisno o vrsti proizvoda. Polimerni, višeslojni, stakleni ambalažni materijali se najčešće koriste za pakiranje mliječnih proizvoda. Stoga je zadatak ovog završnog rada bio opisati mliječne proizvode i njihove zahtjeve za pakiranjem, opisati ambalažne materijale koji se upotrebljavaju za pakiranje mliječnih proizvoda te navesti i opisati na primjerima vrste pakiranja mliječnih proizvoda. |
Abstract (english) | Packaging materials, according to the Law of the Republic of Croatia (NN RH 97/2005), represent any material from which packaging is produced (glass, plastic, paper, cardboard, wood, metal, multilayer materials and other materials). Dairy products are produced by the processing of fresh milk and are usually obtained by fermentation of milk in the presence of dairy bacteria. Dairy products include yoghurt, cream, cheese, ice cream and butter. The packaging of dairy products is very important for preserving the product from defect, maintaining its characteristic properties and nutritional composition. The aim of the dairy products packaging is to deliver a nutritive valuable, health-care product in the consumer packaging. The criteria for selecting packaging for dairy products are legislation, production costs, environment, and the influence of oxygen, water vapour, heat and dangers during transport and material compatibility. In addition, packaging material for dairy products must be resistant to physical, chemical and microbiological changes depending on the type of product. Polymeric, multilayer, glass packaging materials are most commonly used for packaging dairy products. Therefore, the aim of this work was to describe dairy products and their packaging requirements, to describe the packaging materials used for packaging dairy products and to provide and describe the examples of dairy products packaging. |