Abstract | Kolorektalni karcinom (CRC) treći je po incidenciji a drugi karcinom po mortalitetu u svijetu. U Hrvatskoj je drugi kod muškaraca a treći kod žena. Postoji velika korelacija između CRC-a i prehrane od čak 90 % zbog čega se jako ističe od ostalih oblika zloćudnih bolesti. Vitamin D je esencijalna komponenta ljudskog organizma topljiva u mastima koja se danas više smatra hormonom nego vitaminom. Može se pronaći u većem broju namirnica, ali se najveći dio osigurava sintezom u koži pod utjecajem UVB zračenja. Uvidom u baze podataka o nutritivnom sastavu hrane i pića utvrđeno je da najmanji sadržaj vitamina D imaju iznutrice, posebice svinjska jetra, zatim vrhnje, jaje, razni sirevi, školjke i brza hrana kao što su cheeseburger i hamburger. Najviši sadržaj vitamina D imaju riblja ulja kao što je ulje jetre bakalara, ribe posebice sirove kao što su haringa, skuša, šaran, losos, pastrva, sabljarka, riblja ikra, formule za dojenčad, kamenice. Sezonske varijacije vitamina D uočene su u namirnicama poput punomasnog mlijeka i vrhnja. Metabolizam vitamina D utječe na veliki broj funckija u tijelu i važan je etiološki čimbenik kod brojnih zdravstvenih stanja. CRC je jedan od tih stanja kod kojih vitamin D igra važnu ulogu kako u prevenciji tako i preživljenju. Vitamin D direktno utječe na urođeni i stečeni imunitet crijeva, inhibira proliferaciju i angiogenski potencijal karcinomskih stanica, potiče procese apoptoze karcinomskih stanica i smanjuje njihovu invazivnost i metastatski potencijal. Brojna istraživanja suregiraju inverznu povezanost između serumske koncentracije vitamina D, prehrambenog unosa i rizika ali i preživljenja CRC-a. |
Abstract (english) | Colorectal cancer (CRC) is the third most common cancer in the world and the second leading cause of death globaly. In Croatia, it is the second most common cancer in men and the third in women. Unlike other cancers, CRC is highly correlated with the diet. Vitamin D is an essential fat-soluble component of the human body that is now considered more of a hormone than a vitamin. It can be found in a variety of foods, but most of it is provided by synthesis in the skin under the influence of UVB radiation. After analysig nutrition composition databases, the lowest vitamin D content have intestines, especially pork liver, then sour cream, eggs, various cheeses, shellfish and fast food such as cheeseburger and hamburger. Fish oils such as cod liver oil, raw fish such as herring, mackerel, carp, salmon, trout, swordfish, fish roe, infant formula, and oysters have the highest content of vitamin D. Seasonal variations in vitamin D have been observed in foods such as whole milk and sour cream. Vitamin D metabolism affects many body functions and is important etiologic factor in many health conditions. CRC is only one of those conditions where vitamin D was found to be important for both the risk and survival. Vitamin D directly influences adaptive and cellmediated immunity of the gut, inhibits proliferation of cancer cells, alters apoptotic processess and lowers their invasive and metastatic potential. A number of research suggest an inverse relationship between serum vitamin D and its dietary intake and CRC risk and mortality. |