Abstract | Med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga proizvode medonosne
pčele od nektara medonosnih biljaka. On je najstarija vrsta zaslađivača u ljudskoj prehrani.
Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih
svojstava. Poboljšava apsorpciju lijekova te povećava njihovu djelotvornost, a ujedno čisti
organizam od štetnih tvari. Dvije osnovne vrste meda su prema podrijetlu i prema načinu
proizvodnje, a pekarski med je med koji se koristi u industriji ili kao sastojak hrane koja se
potom prerađuje. U prehrambenoj industriji je može upotrijebiti kao: hrana, sastojak hrane,
''prirodno'', pečeni proizvodi, konditorska proizvodnja, žitarice za doručak, lizalice, sladoled
zaslađen medom, industrija bezlakoholnih pića, umiješan u kruh, pitu ili tortu, kao sastojak
lijekovima, te u duhanskoj industriji. |
Abstract (english) | Honey is a sweet, thick, viscous, liquid or crystallized product produced by the honeybees from the nectar of honey plants. He is the oldest kind of sweetener in the human diet. It has a unique structure, which is useful due to its antimicrobial and antioxidant properties. Improves absorption of drugs and increases their effectiveness, and also cleans the body from harmful substances. Two basic types of honey are by origin and method of production, and baker's honey is honey that is used in industry or as
an ingredient in foodstuffs which are then processed. In the food industry it can be used as: food, food ingredient, 'natural', baked goods, confectionery manufacturing, breakfast cereals, candy bars, ice cream sweetened with honey, industry nonalcoholic drinks, mixed into bread, pie or cake, as an
ingredient in medicines and the tobacco industry. |