Abstract | U ovom radu izrađen je projekt plinske instalacije na ukapljeni naftni plin te cjelokupni strojarski projekt grijanja, hlađenja, ventilacije te pripreme PTV-a za ugostiteljski objekt turističke namjene u gradu Splitu.
Na početku ovog rada prikazani su općeniti podaci o ukapljenom naftnom plinu, kao što su fizikalna i kemijska svojstva, skladištenje, transport i slično. U sljedećem poglavlju proračunati su toplinski gubitci i dobitci građevine prema EN 12831. Također, dan je kratki opis građevine u vidu namjene, gradivnih dijelova i svojstava. Potom su prikazani gubitci i dobitci topline za građevinu na predmetnoj lokaciji podijeljenu po mjesecima. Zatim se krenulo u proračun PTV-a za potrebe restorana. Nakon toga prikazan je proračun i opis instalacije UNP-a u građevini i izvan nje. Na to se nadovezuje proračun ventilacije kuhinje gdje su smještena plinska trošila te proračun ventilacije kotlovnice gdje je smješten plinski kotao. Na kraju, prikazan je sustav i selekcija opreme za rashladu prostora restorana. Posljednje je prikazan troškovnik za sve strojarske radove na predmetnom objektu. |
Abstract (english) | This paper presents a comprehensive project for a liquefied petroleum gas (LPG) installation, as well as the overall HVAC system design, including heating, cooling, ventilation, and hot water preparation, for a catering facility intended for tourism purposes in the city of Split.
The paper begins with an overview of liquefied petroleum gas, detailing its physical and chemical properties, storage, transportation, and other relevant aspects. Following this, the heat losses and gains of the building are calculated in accordance with EN 12831. A brief description of the building is also provided, outlining its purpose, structural components, and characteristics. The paper then presents the monthly heat loss and gain calculations specific to the building's location, along with the hot water demand calculations for the restaurant.
Subsequently, the paper details the design and calculations for the LPG installation, both inside and outside the building. This is followed by ventilation calculations for various areas: the kitchen, where gas appliances are located; the boiler room, where the gas boiler is housed and the sanitary areas within the restaurant. The paper concludes with the system design and equipment selection for cooling the restaurant area, and the final chapter provides a cost estimate for all HVAC-related work for the project. |