Abstract | Čimbenici koji utječu na površinske promjene cakline, poput niske pH vrijednosti, mogu slično utjecati na materijal za ispune, što potencijalno može ugroziti uspjeh restauracije. Stoga je svrha ovog rada bila ispitati mikrotvrdoću različitih SIC materijala za ispune nakon triju različitih režima izlaganja Coca-Cola napitku tijekom sedam dana. U istraživanju su korištene tri skupine staklenoionomernih cemenata, u kapsuliranom obliku, za tri eksperimentalne skupine (n = 120): staklenoionomer temeljen na staklo-hibridnoj tehnologiji, EQUIA Forte HT Fil (GC, Tokio, Japan), s premazom (n = 40) i bez premaza (EQUIA Forte Coat), (n = 40) te visokoviskozni staklenoionomer, Fuji IX (GC, Tokio, Japan), (n = 40). Materijali su zamiješani prema uputama proizvođača i zatim su istisnuti u posebno izrađene teflonske kalupe promjera 6 mm i debljine 2 mm. Nakon sedam dana, unutar svake od triju eksperimentalnih skupine, uzorci su slučajnim odabirom podijeljeni u četiri podskupine: 1. podskupina – kontrola, uzorci u fiziološkoj otopini; 2. podskupina – uzorci izloženi Coca-Cola napitku jednom dnevno 5 minuta tijekom sedam dana; 3. podskupina – uzorci izloženi Coca-Cola napitku tri puta dnevno 5 minuta tijekom sedam dana; 4. podskupina – uzorci izloženi Coca-Cola napitku pet puta dnevno 5 minuta tijekom sedam dana. Nakon sedam dana svi uzorci podvrgnuti su Vickersovom testu mikrotvrdoće. U kontrolnim skupinama najveća vrijednost mikrotvrdoće zabilježena je za EQUIA Forte HT Fil bez premaza (p < 0,05). U skupinama koje su bile izložene Coca-Coli 5 x dnevno, najveću mikrotvrdoću imali su uzorci Fuji IX i EQUIA Forte HT Fil bez premaza. (p < 0,05). Coca-Cola nema negativan utjecaj na mikrotvrdoću visokoviskoznog ili staklo-hibridnog staklenoionomera s premazom ili bez zaštitnog premaza. |
Abstract (english) | Factors which can influence and modify enamel surface, such as low pH value, can also similarly affect restorative materials, which can potentially lead to restoration failure. Therefore, the aim of this study was to test microhardness of different glassionomer cements after various regimes of exposure to Coca-Cola during seven days. For the experiment, three groups of capsulated glassionomer cements were used, for three experimental groups (n=120): glassionomer cement based on glass-hybrid technology (EQUIA Forte HT Fil (GC, Tokyo, Japan)), with (n=40) and without the coat (EQUIA Forte Coat), (n=40), and highly viscous glassionomer, Fuji IX (GC, Tokyo, Japan), (n=40). All materials were mixed according to the manufacturer’s instructions and placed in custom made Teflon molds, 6 mm in diameter and 2 mm in height. After seven days, samples from each of the three experimental groups were subdivided into four subgroups: 1st subgroup – control, samples in saline; 2nd subgroup – samples held in Coca-Cola once a day, for 5 min, during 7 days; 3rd subgroup – samples held in Coca-Cola three times a day, for 5 min, during 7 days; 4th subgroup – samples held in Coca-Cola five times a day, for 5 min, during 7 days. After seven days, Vickers microhardness test was performed. Regarding control group, the highest microhardness values were found for EQUIA Forte HT Fil without the coat (p<0.05). In groups exposed to Coca-Cola five times a day, the highest microhardness values were found for Fuji IX and EQUIA Forte HT Fil without the coat (p<0.05). Coca-Cola has no negative effect on microhardness of highly viscous or glass-hybrid glassionomer with or without the coat. |