Abstract | Suvremeno poslovanje od poduzeća zahtijeva konstantnu prilagodbu tržišnim uvjetima i sve zahtjevnijim zahtjevima potrošača. Ukoliko žele opstati, poduzeća se moraju prilagođavati i odgovarati na sve promjene koje se događaju unutar i izvan njega. Brojni faktori pritom utječu na cijene proizvoda. Determinante određivanja cijena pritom mogu biti one unutar (troškovi, profitni ciljevi, rast poduzeća) i izvan (promjene na tržištu, konkurencija, zakonodavstvo, kupci, tehnologija) poduzeća. Poduzeće mora znati kako te determinante utječu na njegovo poslovanje i cijene, pa tek onda može primijeniti korake u procesu određivanja cijena (odabir cjenovnog cilja, određivanje potražnje, procjena troškova, analiza troškova, cijena i ponuda konkurenata, izbor metode određivanja cijene te u konačnici izbor konačne cijene). Prilagođavanje cijena u praksi podrazumijeva strategiju prilagođavanja cijena različitim situacijama ovisno o brojnim čimbenicima. Pritom je moguće cijenu odrediti zemljopisnim formiranjem, ali i formirati diskriminacijske cijene, promotivne cijene te cjenovne popuste i bonifikacije na cijene. U praksi se često javlja iniciranje sniženja ili podizanja cijena, što ima brojne prednosti, ali i nedostatke. Osim što moraju voditi brigu o determinantama koje utječu na njega, vlastitim strategijama i troškovima, poduzeća moraju biti i upoznata s terminom elastičnosti i načinom na koji elastičnost utječe na cijenu u praksi. Na elastičnost pritom utječu: supstituti, udio u dohotku, definiranost proizvoda i vrijeme. Iz svega navedenog vidljivo je da proces određivanja cijena nije jednostavan za poduzetnika jer mora voditi računa o jako puno čimbenika. No, bitno je naglasiti da je upravo cijena ono što određuje opstanak poduzeća, maksimiziranje profita i pozitivan rast. U ovom radu prikazan je primjer određivanja cijena „Modro-zelene zadruge“. U ovom slučaju prikazan je oblik formiranja cijene putem marže koji pokazuje da se i najjednostavnijim, tradicionalnim načinom određivanja cijena može uspješno poslovati. |
Abstract (english) | Modern business requires constant adaptation to market conditions and increasingly demanding consumer needs. To survive, businesses need to adapt and respond to any changes that happen inside and outside of the firm. A number of factors affect the price of a product. The determinants of pricing can be found within (costs, profit goals, business growth) and outside (market changes, competition, legislation, customers, technology) of the company. The company needs to know how these determinants affect its business and prices, and only then they can apply the steps in the pricing process (price target selection, demand estimation, cost estimation, cost analysis, price and bid of competitors, choice of pricing method and ultimately the choice of final prices). Price adjustment in practice involves a strategy of adjusting prices to different situations depending on a number of factors. It is possible to determine the price by geographic formation, but also the prices can be determined to form discriminatory prices, promotional prices, price discounts and price bonuses. In practice, the initiation of price reductions or raises often has many advantages and disadvantages. In addition to taking care of the determinants that affect it, their own strategies and costs, businesses must also be familiar with the term of elasticity. Elasticity is influenced by: substitutes, share of income, product definition and time. From all of the above, it is evident that the pricing process is not easy for the entrepreneur because he/she has to take into account factors. However, it is important to emphasize that it is the price that determines the survival of the company, maximizing profits and growth. This paper presents an example of pricing for the Blue-Green Cooperative. In this case, a form of margin pricing analysed, suggesting that even the simplest, traditional pricing method can be successful. |