Abstract | Tvrtka Oprema – uređaji d.d. je dioničko društvo koje 1976. započinje s
proizvodnjom ugostiteljske opreme u koju spadaju i uređaji za hlađenje i točenje
pića, takozvani premix uređaji. U ovom radu opisani su premix rashladni uređaji,
po kojem principu rade, te koje sve procese prolaze prije nego započnu s radom u
nekom ugostiteljskom objektu.
Hlađenje napitaka u rashladnim uređajima odvija se u dvije vrste rashladnih
uređaja; s vodenom kupkom (zalihom leda) i s aluminijskim blokom. Osnovni
dijelovi rashladnih uređaja su kompresor, kondenzator, isparivač,
termoekspanzijski ventil, spremnik ukapljene radne tvari, filter – sušač, cjevovod
(usisni, tlačni) te uređaj za reguliranje i upravljanje. Prije nego li svaki rashladni
uređaj započne s radom u nekom ugostiteljskom objektu, mora se provesti kroz
faze završne kontrole koja obuhvaća vakuumiranje, kontrolu vakuumiranja,
punjenje uređaja s radnom tvari, provjeravanje nepropusnosti plina, ispitivanje
električnih instalacija, mokro ispitivanje, vizualnu kontrolu, to jest ispitivanje svih
elektromotornih mješača i na kraju pakiranje uređaja i komplementiranje uputstava
za rad. Sve navedene tehnologije objašnjene su na slijedećim stranicama rada.
Također, priložena je i tablica u kojoj se vidi koliko je vremena potrebno za
svaku fazu procesa završne kontrole uređaja. |