Abstract | Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost važni su čimbenici utjecaja na rast i razvoj djece. Hrana se sastoji od mikronutrijenata i makronutrijenata koji su nužni za normalno funkcioniranje organizma, oni donose energiju organizmu te su ključni za održavanje zdravlja. Kako dijete od rane dobi usvaja znanja o zdravoj prehrani, nužan je preduvjet da roditelji, kao i ostali koji sudjeluju u odgoju i edukaciji djece posjeduju adekvatna znanja o važnosti prehrane. Pravilna prehrana djeteta utječe na održavanje pažnje i koncentracije, regulaciju tjelesne težine tijekom rasta i razvoja, smanjuje se rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi, ali i pretilosti do koje može doći već u mladosti. Najbolji način pravilne prehrane i omjera šest osnovnih namirnica (žitarice, voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba i jaja, orašasti plodovi te posljednja skupina masti i ulja) jest pridržavanje pravila piramide pravilne prehrane prvi puta donesene od strane Sjedinjenih Američkih Država 1992. godine te je kroz godine doživjela neke preinake, posljednju, 2005. godine. Medicinska sestra ima izrazito važnu ulogu u edukaciji obitelji (roditelja i djece) o pravilnoj i balansiranoj prehrani koja sadrži manje masti i ulja, a više voća, povrća i žitarica.
Tijekom izrade završnog rada provedeno je istraživanje, a cilj je bio istražiti prehrambene navike školske djece te ih usporediti sa standardima prehrane. Istraživanje je provedeno online putem Google obrasca u razdoblju od 08. ožujka 2021. do 20. travnja 2021. godine te je bilo anonimno i dobrovoljno. U istraživanju je sudjelovalo 322 sudionika pretežito dobne skupine između 20 i 40 godina (97,5%) i ženskog spola (98,14%). Rezultati su pokazali da većina djece (60%) ima svih pet obroka u danu te se pridržavaju smjernica pravilne prehrane, no unos vode, te voća i povrća je puno manji od očekivanog. Većina sudionika (50%) je upoznata s piramidom pravilne prehrane te je primjenjuju u svojoj obitelji, no 94% sudionika smatra kako bi se prehrana njihove djece mogla unaprijediti. |
Abstract (english) | Proper nutrition and physical activity are important factors influencing the growth and development of children. Food consists of micronutrients and macronutrients that are necessary for the normal functioning of the body, they bring energy to the body and are key to maintaining health. As a child acquires knowledge about healthy nutrition from an early age, it is a necessary prerequisite that parents, as well as others involved in the education of children, have adequate knowledge about the importance of nutrition. Proper nutrition of the child affects attention and concentration, regulates body weight during growth and development, reduces the risk of cardiovascular disease in later life, but also obesity that can occur in youth. The best way to eat right and the ratio of the six basic foods (grains, fruits, vegetables, milk and dairy products, meat, fish and eggs, nuts, and the last group of fats and oils) is to follow the rules of the nutrition pyramid first enacted by the United States in 1992 and over the years has undergone some modifications, the last, in 2005. The nurse has an important role in educating families (parents and children) about a proper and balanced diet that contains less fat and oil and more fruits, vegetables, and grains.
The aim of the research was to investigate the eating habits of school children and compare results with dietary standards. The survey was conducted online via the Google form between March 8, 2021, and April 20, 2021, and was anonymous and voluntary. The study involved 322 participants, mostly in the age group between 20 and 40 years (97.5%) and female (98.14%). The results have shown that most children (60%) have all five meals per day and adhere to the guidelines of proper nutrition, but the intake of water and fruits, and vegetables is much lower than expected. The majority of participants (50%) are familiar with the pyramid of proper nutrition and apply it in their family, but 94% of participants believe that the nutrition of their children could be improved. |