Abstract | Borovnica je visoko nutritivna voćka roda Vaccinium raširena u Sjevernoj i srednjoj Americi,
srednjoj i istočnoj Europi te na Balkanskom poluotoku koja u Hrvatskoj ima povoljne uvjete za
uspješan uzgoj, a najčešće raste u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Borovnica nema
zahtjevne uvjete za uzgoj, no najbolje joj odgovaraju laka, rastresita, dobro propusna tla i plodna
tla. pH tla za najbolji uzgoj borovnice mora iznositi između 4 i 5.2. Također, borovnica je
otporna na zimsku hladnoću pa podnosi temperaturu i do -25 °C. S obzirom na dozrijevanje,
razlikujemo sorte ranog, srednjeg i kasnog dozrijevanja. Među najčešće zasađenim sortama
borovnica u Hrvatskoj i šire su Duke i Bluecrop koji daju najveći prinos, slatko-kisele,
aromatične i čvrste bobice koje su pogodne za skladištenje i transport. Plod borovnica okruglog
je oblika tamnoplave boje koji sadrži organske kiseline, mineralne tvari, vitamine i fenolne
spojeve. Među fenolnim spojevima borovnice jednu od najznačajnijih skupina čine antocijani,
poznati antioksidansi koji mogu preventivno djelovati kod nastajanja raznih oboljenja te
pozitivno utjecati na zdravlje ljudi. Zbog harmoničnog okusa i izbalansiranog omjera šećera i
kiselina, plodovi borovnice su izuzetno prihvaćeni od potrošača te se konzumiraju u svježem
obliku, a također se koriste u prehrambenoj industriji za proizvodnju sokova, džemova, čajeva,
vina, bombona i sl. Također, borovnica ima primjenu i u farmaceutskoj industriji, ekstrakt
borovnice se primjenjuje i u raznim pripravcima poput oftalmoloških preparata, kozmetičkih
krema, parfema i sl. |