Abstract | Uspjeh liječenja Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa ovisi i o pravilnoj
prehrani. Dijetoterapija danas ima veliku ulogu u medicinskoj znanosti, svojim
spoznajama poboljšava se kvaliteta življenja bolesnika. Upalne bolesti crijeva imaju,
kroz svoju patofiziologiju, različite faze što zahtjeva i specifičnost prehrane.
Upoznavanje bolesnika, kroz edukaciju, sa bolešću, njenim nastankom, simptomima,
patofiziologijom, dijagnostikom i načinom liječenja od velike je važnosti kako bi zbog
neupućenosti lakše razumio način i svrhu mijenjanja navika o prehrani i stekao
znanja o važnosti i uloge prehrane kod upalnih bolesti crijeva. Medicinske sestre, kao
edukatorice, u današnjem multidiscipliniranom pristupu pacijentu su od velike
važnosti u sustavu zdravstva kojeg poznajemo. Uzimajući dobro anamnezu,
dolazimo do podataka o načinu i kvaliteti prehrane, kao i o socioekonomskim
mogućnostima bolesnika. Definiranje adekvatne prehrane kod upalnih bolesti crijeva
nije lak zadatak, ni za oboljele, niti za liječnike i dijetetičare. Karakteristični simptomi
probavnih tegoba, dijareja, bol u području abdomena, mučnina i neželjeni gubitak
tjelesne mase neprestano podsjećaju oboljele kako je njihova bolest u direktnoj vezi
s prehranom. Stoga mnogi oboljeli očekuju striktna, egzaktna i detaljna pravila za
adekvatnu prehranu kod upalnih bolesti crijeva. Nažalost, ne postoje općenite
smjernice koje bi se mogle primijeniti na sve oboljele. |