Abstract | Tijekom tranzicijskog perioda, odnosno u ranoj laktaciji kod muznih krava dolazi
do najvećih gospodarski gubitaka, zbog pojave bolesti poput metaboličkih poremećaja,
probavnih poremećaja i reproduktivnih poremećaja. Jedan od češćih poremećaja u
stadima mliječnih krava s visokom proizvodnjom mlijeka je ketoza koju karakterizira
povišena razina ketona u krvi, mokraći i mlijeku. Period rane laktacije karakterzira
negativna energetska ravnoteža (NEB) pri kojoj dolazi do povišenja nezasićenih masnih
kiselina, a posljedično i otapanja masnih rezervi koje zbog preusmjeravanja metabolizma
pređu u ketonska tijela (beta-hidromaslačna kiselina (BHBA), acetoacetat i aceton),
umjesto da posluže za tvorbu glukoze. Ketoza može biti primarna ili sekundarna, odnosno
s obzirom na klinički tijek: klinička ili supklinička ketoza. Klinički znakovi ketoze
uključuju smanjeni apetit, smanjenu proizvodnju mlijeka, gubitak težine i hipoglikemiju.
Osjetljivost na ketozu vjerojatno je posljedica ograničenja apetita i povećanih energetskih
potreba mliječne žlijezde za hranjivim tvarima, posebice glukozom. Dijagnostika
supkliničke ketoze je značajnija zato to dolazi do pojave ketonskih tijela u krvotoku,
mlijeku i mokraći bez prisustva kliničkih znakova oboljenja. Prevladavajuće ketonsko
tijelo u krvotoku preživača te najpouzdanija i najstabilnija tvar za dijagnostiku je betahidromaslačna kiselina (BHBA). Metode određivanja BHBA su vrlo jednostavne i brze.
Rano otkrivanje supkliničke ketoze, testovima kojima se određuje povišena razina
BHBA, omogućava raniju intervenciju i smanjuje gubitke proizvođaču mlijeka. Radi
prevencije ovaj način kontrole trebao bi se uvesti na svakoj farmi muznih krava, s
naglaskom da se prekontroliraju krave do 2 mjeseca poslije teljenja. |
Abstract (english) | During the transition period, in early lactation, dairy cows experience the greatest
economic losses, due to the appearance of diseases such as metabolic disorders, digestive
disorders and reproductive disorders. One of the more common disorders in dairy herds
with high milk production is ketosis, which is characterized by elevated levels of ketones
in the blood, urine and milk. The period of early lactation is characterized by a negative
energy balance (NEB), during which there is an increase in unsaturated fatty acids, and
consequently the melting of fat reserves, which, due to the redirection of metabolism, turn
into ketone bodies (beta-hydrobutyric acid (BHBA), acetoacetate and acetone), instead of
serving for the formation of glucose. Ketosis can be primary or secondary, and depending
on the clinical course: clinical or subclinical ketosis. Clinical signs of ketosis include
decreased appetite, decreased milk production, weight loss, and hypoglycemia.
Susceptibility to ketosis is probably a consequence of appetite restriction and increased
energy needs of the mammary gland for vulnerable substances, especially glucose. The
diagnosis of subclinical ketosis is more significant because ketone bodies appear in blood,
milk and urine without the presence of clinical signs of the disease. The predominant
ketone body in the bloodstream of ruminants and the most reliable and stable substance
for diagnostics is beta-hydrobutyric acid (BHBA). The methods of determining BHBA
are very simple and fast. Early detection of subclinical ketosis, with tests that determine
an elevated level of BHBA, enables earlier intervention and reduces the loss of milk
production. For the sake of prevention, this method of control should be introduced on
every dairy cow farm, with an emphasis on checking cows up to 2 months after calving. |